Proizvod koji svatko ima kod kuće neutralizira 99,9% virusa koji uzrokuje COVID-19

Autor: Poslovni.hr , 11. prosinac 2020. u 14:03
Foto: Goran Stanzl/Vecernji list

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, infekcija se širi respiratornim kapljicama ili malim česticama koje nastaju kad zaražena osoba kašlje, kiše, pjeva, razgovara ili diše.

Laboratorijske studije pokazuju da zubne paste koje sadrže cink ili kositar te pripravci za ispiranje usta s cetilpiridinijevim kloridom (CPC) neutraliziraju virus koji uzrokuje COVID-19 za 99,9 posto. Studije se provode u sklopu Colgateovog istraživanje koje uključuje kliničke studije provedene među zaraženim pojedincima kako bi se procijenila učinkovitost proizvoda za oralnu higijenu pri reduciranju količine virusa u ustima, što potencijalno usporava prijenos virusa COVID-19.

Laboratorijska istraživanja – prva koja se odnose na zubnu pastu – pokazala su da su zubne paste Colgate Total i Meridol neutralizirale 99,9% virusa dvije minute nakon kontakta. Tekućine za ispiranje usta Colgate Plax, Colgate Total i Colgate Zero imale su sličnu učinkovitost nakon 30 sekundi. Studije, koje su završene u listopadu, provedene su u partnerstvu s Institutom za javno zdravstvo Sveučilišta Rutgers i s Regionalnim laboratorijima za biološku sigurnost.

Rezultati ukazuju na to da neke paste za zube kao i sredstva za ispiranje usta mogu pomoći pri smanjenju širenja SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, i to privremenim smanjenjem količine virusa u ustima. Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, infekcija se širi respiratornim kapljicama ili malim česticama koje nastaju kad zaražena osoba kašlje, kiše, pjeva, razgovara ili diše.

„Iako se četkanje i ispiranje ni u kojem slučaju ne smatra ni terapijom ni liječenjem, te se jednako tako ne može smatrati metodom koja u potpunosti štiti od infekcije, može pomoći u smanjenju prijenosa virusa i tako usporiti njegovo širenje, te pružiti, uz nošenje maske, socijalnu distancu i često pranje ruku, dodatnu zaštitu”, rekla je dr. Maria Ryan, Colgateova voditeljica kliničkog istraživanja. “U ranoj smo fazi kliničkih ispitivanja, ali naši preliminarni laboratorijski i klinički rezultati vrlo su obećavajući”.

Komentirajte prvi

New Report

Close