Proizvođače kamiona čeka golema tužba

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2016. u 21:59
Prodanih 10 milijuna kamiona bilo je precijenjeno za 10.500 eura/Reuters

Zbog kartelskog udruživanja sprema se parnica teška čak 100 milijardi eura.

Tvrtka za upravljanje parnicama Bentham Europe planira financirati troškove pokretanja skupne tužbe protiv najvećih europskih proizvođača kamiona teške čak 100 milijardi eura.

Kako prenosi Reuters, Bentham je u ponedjeljak objavio kako planira podržati tužbu skupine kupaca kamiona koji smatraju da su žrtve kartelskog udruživanja proizvođača teretnih vozila. U toj skupini proizvođača su njemačke tvrtke Mercedes-Benz i MAN, zatim švedski Volvo, nizozemski DAF te talijanski Iveco. Podsjetimo, četiri proizvođača u srpnju su kaznili europski regulatori s rekordnih 2,9 milijardi eura zbog namještanja cijena i prebacivanja troškova snižavanja emisija ispušnih plinova na krajnje kupce.

Kaznu je uspio izbjeći MAN zbog suradnje s regulatorima. No. svih pet proizvođača je priznalo da su između 1997. i 2011. bili dio kartela. Priznanje jedno nije htjela "potpisati" švedska Scania – sada u vlasništvu Volkswagena kao i MAN – koja je i dalje pod istragom. Bentham procjenjuje kako je u tom 14-godišnjem razdoblju prodano diljem Europske unije 10 milijuna kamiona koji su u prosjeku bili precijenjeni za 10.500 eura, piše Reuters.

Inače, ta tvrtka već podržava tužbu protiv britanskog maloprodajnog lanca Tesco od 100 milijuna funti te Volkswagena tešku nekoliko milijardi eura. Inače, financiranje tužbi od trećih strana posljednjih godina postaje sve popularnije u Europi. Tvrtke poput Benthama nude financiranje tužbe, a zauzvrat traže postotak u dosuđenoj odšteti. Međutim, radi se o dosta rizičnoj djelatnosti s obzirom da mogu proteći godine da se ostvari (bilo kakva) dobit, upozoravaju  analitičari.   

Komentirajte prvi

New Report

Close