Program razmjene studenata žrtva vlastitog uspjeha

Autor: Stjepan Škramić , 29. listopad 2012. u 22:00
200 eura u prosjeku dobivaju studenti, a kritičari programa kažu da je taj iznos premali

Čak 99% novca planiranog za cijelu godinu već je u listopadu bilo iskorišteno jer je Erasmus među studentima izuzetno popularan.

Europski parlament upozorava na nedostatna sredstva za program Erasmus. Zastupnici u Strasbourgu glasno pozivaju da se osigura financiranje tog programa koji omogućuje studentske razmjene diljem Europe. Popularni obrazovni program Europske unije Erasmus, piše Deutsche Welle, u ovogodišnjem se proračunu suočava s rupom od 90 milijuna eura, koju bi trebalo popuniti nekim naknadnim proračunom. Inače će studenti koji primaju potporu iz ovog programa već u ovoj studijskoj godini morati trpjeti rezove u financiranju. Ukratko: onaj tko je dobio mjesto u okviru programa studentske razmjene za 2013., trenutačno uopće ne može biti siguran hoće li ga sljedeće godine moći i ostvariti.

Velika iskorištenost

Pritom je Erasmus postao žrtvom vlastitog uspjeha: 99 posto financijskih sredstava planiranih za cijelu godinu već je u listopadu bilo iskorišteno jer je taj program među studentima izuzetno popularan. Sad mnoge europske zemlje na mogućnost naknadnog proračuna ne reagiraju s oduševljenjem. Iako su se u svakoj mogućoj prilici bile hvalile ovim obrazovnim programom te obećavale financijsku podršku, žale se sad u Europskom parlamentu.U Europskoj uniji trenutačno se raspravlja o novcu. Cjenka se ne samo oko sredstava za obrazovni program već i općenito oko proračuna za 2013., a prije svega oko višegodišnjeg europskog financijskog plana za razdoblje između 2014. i 2020. Uz to, moguće pakete pomoći za krizom pogođene zemlje bolje da se i ne spominje.Europska parlamentarna zastupnica i glasnogovornica za proračunska pitanja europskih Zelenih Helga Trüpel smatra da je dovoljno ako se štedi na pravim mjestima, na primjer na subvencijama za proizvodnju duhana."Kršite ugovor. Vi ste naime obećali financijska sredstva koja sad ne dajete, a to potkopava vjerodostojnost Europskog vijeća, a time na žalost i vjerodostojnost cjelokupne Europske unije. To je teška politička pogreška", u oštrom je tonu Europskom vijeću prigovorila predstavnica Zelenih. Trenutačni predsjedatelj Europskog vijeća ciparski ministar Andreas Mavroyannis obećao je brzo rješavanje ovog problema, ali nije htio navoditi nikakve rokove.

Utješna obećanja

"Programi poput Erasmusa ubrajaju se u najuspješnije programe Europske unije na području obrazovanja. Budite sigurni da se financiranje tih programa na sveučilištima u godini 2012./2013. neće naći u opasnosti", izjavio je Mavroyannis.Iz Erasmusova proračuna financiraju se administrativni troškovi sveučilišta koja sudjeluju u programu te prije svega stipendije za studente. Oni u prosjeku dobivaju 200 eura mjesečno, no kritičari se žale da je taj iznos nedovoljan.

Tradicija

Već 25 godina

Erasmus mladima iz cijele Europe već 25 godina nudi mogućnost da dio svog studija provedu i odrade u nekoj drugoj europskoj zemlji. Pritom europski političari naglašavaju da je taj program važan za europsku integraciju jer širi horizonte i uz to nudi mogućnost boljeg svladavanja stranih jezika.

Komentirajte prvi

New Report

Close