Profitabilni uzgoj jagoda uništava poznati nacionalni park

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2023. u 08:52
Foto: IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

arku Doñana u Španjolskoj, jednoj od najvećih močvara u Europi, prijeti isušivanje.

Sprema se katastrofa: svjetski poznati nacionalni park Doñana u Španjolskoj, jedna od najvećih europskih močvara, prijeti isušivanjem, piše Deutsche Welle. Prirodni raj u južnoj Španjolskoj, koji je pod zaštitom UNESCO-a, uništavaju prije svega velike farme jagoda, namijenjene europskim potrošačima.

Ali umjesto da zaštiti park Doñana i obračuna se sa stotinama uzgajivača jagoda koji pumpaju podzemnu vodu u svoja polja bez dopuštenja, konzervativna regionalna vlada Andaluzije želi legalizirati ilegalni uzgoj. Europska komisija, međunarodne ekološke organizacije i progresivna španjolska nacionalna vlada govore o skandalu.

“Situacija je kritična”, kaže Eloy Revilla. Ovaj 51-godišnjak voditelj je biološke istraživačke postaje u nacionalnom parku i najbolji poznavatelj ovog ugroženog carstva prirode. Park od 1200 četvornih Revilla ispruženom rukom pokazuje žutosmeđu stepu okruženu borovima. Nekada je to bila laguna, kaže.

60

posto svih laguna u parku Donana već je presušilo

Ignoriranje političara
Jezero u kojem su tisuće flaminga lovile rakove, puževe i ličinke insekata. Zbog pada razine podzemnih voda ta je laguna sada samo isušena muljevita pustinja. Postao je simbol smrti parka Doñana. Revilla kaže da je 60 posto svih laguna, koje su srce života vrsta koje žive u nacionalnom parku, već presušilo.

Zajedno s lagunama nestaju i mnoge ugrožene vrste koje su u ovom jedinstvenom prirodnom rezervatu imale jedno od svojih posljednjih utočišta. Sjeverno i zapadno od parka, na više od 100 četvornih kilometara, prostiru se velike plantaže.

Ovdje se pod plastičnim krovovima u proljeće skladišti većina jagoda koje preplave supermarkete u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Luksemburgu. Posao s crvenim voćem – uglavnom jagodama, ali i malinama – uz turizam je najvažniji gospodarski sektor u južnoj španjolskoj pokrajini Huelva.

U slivnom području parka Doñana broj farmi jagoda raste već desetljećima. Jer glad Europljana za jagodama je sve veća. Španjolsko voće obično je jeftinije od bobičastog voća koje se uzgaja u zemljama sjeverne i srednje Europe. Španjolski političari iz svih stranaka bili su sretni zbog procvata i uglavnom su ignorirali masovnu krađu vode od strane farmera.

No pritisak se povećao nakon što je Europski sud pravde 2021. osudio Španjolsku za prekomjerno iskorištavanje i nedostatne zaštitne mjere za Doñanu. Nacionalna agencija za zaštitu voda pokrenula je inspekcije kako bi ušla u trag kradljivcima vode.

Ekološka policija zatvorila je stotine divljih bunara bagerima i cementom. Ali uspjeh je polovičan – neki su farmeri uskoro pronašli podzemne rezervoare vode na drugim mjestima.

Više od 20 europskih trgovačkih lanaca, uključujući i vlasnike brojnih supermarketa u zemljama njemačkog govornog područja, pridružilo se apelu ekološke organizacije WWF. Apelira na španjolske političare i poljoprivrednike da zajamče održivost poljoprivrede.

Vodeni rat bjesni i u poljoprivredi. Rat je to između poljoprivrednika koji imaju zakonsko pravo na vodu i onih koji ilegalno navodnjavaju svoja polja podzemnom vodom. Postoje izvješća o prijetnjama poljoprivrednicima koji se zalažu za održivi uzgoj jagoda i koji žele stati na put samoniklim uzgajivačima.

Klimatske promjene
Problem nestašice vode pogoršan je zbog globalnih klimatskih promjena. Sada se ne suši samo nacionalni park, već sve više i polja jagoda.

Prema podacima regionalne udruge poljoprivrednika “Freshuelva”, ovogodišnji će urod vjerojatno biti 30 posto manji od prošlogodišnjeg. Zbog nedostatka vode i pošteni proizvođači jagoda moraju zatvarati sve više nasada. Međutim, čini se da ništa od toga ne smeta konzervativnom vođi Andaluzije, Juanu Manuelu Morenu. S planom da legalizira gotovo 600 samoniklih uzgajivača, on dodatno pogoršava problem.

Moreno kaže da problem nema nikakve veze s nedostatkom vode, već da je isključivi krivac socijaldemokratski premijer Španjolske Pedro Sanchez. Jer vlada, prema njegovim riječima, nije dovoljno ulagala u regiju i nije opskrbljivala Doñanu vodom.

Sánchez je odgovorio jasnom porukom: španjolska će nacionalna vlada upotrijebiti sva raspoloživa sredstva da zaustavi Morenov plan s jagodama.

Komentirajte prvi

New Report

Close