Profit na cjepivu: Objavite sve e-mailove, SMS i Whatsapp poruke koje ste razmjenjivali s farmaceutskim kompanijama i lobistima

Autor: Ana Blašković , 26. travanj 2021. u 14:09
FOTO: REUTERS/Jon Nazca

Iza kulisa borbe s pandemijom žestoka je borba farmaceutskih kompanija protiv privremene suspenzije propisa o intelektualnom vlasništvu kojima bi i proizvođači u zemljama u razvoju po njihovim formulama u kratkom roku proizveli cjepivo

Iza kulisa globalne borbe s pandemijom odvija se paralelna borba za proizvodnju cjepiva.  Farmaceutske kompanije protiv su ideje o privremenoj suspenziji propisa o intelektualnom vlasništvu kojima bi i proizvođači u zemljama u razvoju po njihovim formulama u kratkom roku proizveli cjepivo s ciljem da se masovnom distribucijom i procjepljivanjem u kratkom roku zaustavi bolest. 

Britanski političari zatražili su u ponedjeljak od Vlade Borisa Johnsona da objavi svu komunikaciju s farmaceutskim kompanijama kako bi se razjasnilo utječe li privatno lobiranje na stav Velike Britanije koja se protivi suspenciji intelektualnog vlasništva, prenosi Reuters.

SAD i nekolicina velikih zemalja (koje su pribavile cjepivo u ogromnim količinama) blokirale su pregovore pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji o prijedlogu Indije i Južnoafričke Republike koji je poduprlo 100 članica WTO-a. Suspenziji se protive Američka trgovinska komora i velike kompanije poput Pfizera, BioNTecha, Moderne i Johnsona&Johnsona. Premda bi takav potez pratila određena kompenzacija, proizvođači lijekova poručuju da bi to negativno djelovalo na inovacije.

Grupa britanskih političara pozvala je premijera Borisa Johnsona, ministre i državne dužnosnike da objave sve e-mailove, SMS i Whatsapp poruke koje su razmjenjivali s farmaceutskim kompanijama i njihovim lobistima. 

Izjavu su potpisale i udruge za zaštitu pacijenata i organizacije koje promiču pravo na ravnopravnu dostupnost cjepiva uključujući Global Justice Now, Just Treatment, StopAIDS, Frontline AIDS, Universities Allied for Essential Medicines UK, Students for Global Health, and Nurses United UK. Suspenziju prava snažno podržava i Svjetska zdravstvena organizacija uz argumentaciju da bi brže procjepljivanje umanjilo rizike novih mutacija i produljenja pandemije.  

Glasnogovornik britanske Vlade rekao je da im je transparentnost prioritet, no da dionici imaju pravo očekivati razman stupanj povjerenja u komunikaciji. Velika Britanija jedan je od najvećih donatora cjepiva u UN-ovoj inicijativi Covax. 

Prošlog tjedna američki političari i neprofitabilne organizacije pojačale su pritisak na Bidenovu administraciju da podupre suspenziju uoči formalnog sastanka WTO-a 5. svibnja.

Podsjetimo, više od 60 bivših čelnika država i vlada, među kojima bivši čelnici Velike Britanije, Francuske, Italije i Hrvatske, te više od 100 dobitnika Nobelove nagrade, pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena da podrži privremeno ukidanje prava intelektualnog vlasništva u proizvodnji cjepiva protiv covida-19. Među potpisnicima su dvoje bivših predsjednika Hrvatske Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović te bivša premijerka Jadranka Kosor.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close