Profesionalni vojnici sve češće daju otkaz zbog malih plaća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. listopad 2019. u 11:36
Foto: Getty Images

Osobna primanja profesionalnih vojnika, časnika i dočasnika su smanjena prije deset godina i nakon toga nikada nisu povećavana.

Profesionalni vojnici u sve većem boju napuštaju oružane snage Bosne i Hercegovine, a glavni uzrok tomu su mizerne plaće koje nisu povećavane punih deset godina, objavio je u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na podatke kojima raspolaže Ministarstvo obrane BiH ovaj je list prenio kako je profesionalnu službu u vojsci u prvih devet mjeseci ove godine napustilo 80 vojnika. U prošloj godini je ugovore je raskinulo oko 300 vojnika, časnika i dočasnika.

Osobna primanja profesionalnih vojnika, časnika i dočasnika su smanjena prije deset godina i nakon toga nikada nisu povećavana.

Ministrica obrane Marina Pendeš je izjavila kako je poduzela sve što je u njezinoj moći da se plaće u oružanim snagama povećaju, a krivnju je prebacila na druge razine vlasti ističući kako je svemu doprinijela i sadašnja blokada vlasti, do koje je došlo zbog političkih prijepora, a koja je prouzročila blokadu i Domu naroda parlamenta u kojemu već duže vrijeme na usvajanje čeka prijedlog zakona za povećanje osobnih dohodaka pripadnika Oružanih snaga BiH.

Bosanskohercegovačka vojska planirana je tako da ima 10 tisuća profesonalnih pripadnika uz pet tisuća pripadnika aktivne pričuve.

Plaća običnog vojnika je oko 350 eura, a dočasnika oko 500 eura. Prema zakonskim propisima osobni dohodak jednoga dočasnika bi trebao iznositi od 650 do 700 eura. Običan policajac, primjerice u  Sarajevskoj županiji, ima plaću od oko 750 eura.

„Otkako su nam smanjili plaće prije deset godina mi smo u manjku za oko 200 eura mjesečno. S druge strane drastično su porasli troškovi života i nije čudno što vojnici napuštaju oružane snage. Ne može se više ovako izdržati", izjavio je neimenovani profesionalni vojnik.

Zbog malih primanja veliki broj pripadnika oružanih snaga BiH nastoji otići u neku od mirovnih misija u svijetu u kojima sudjeluje BiH jer im je tamo plaća oko 2500 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close