Prodaje se IMT, nekad najveći proizvođač traktora

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2018. u 22:00
IMT-ovi traktori i dijelovi za njih još uvijek su traženi

Početna cijena za tvornicu čiji se poljoprivredni strojevi još koriste na području bivše Jugoslavije iznosi oko 557.000 eura.

Beogradska Industrija mašina i traktora (IMT), nekad značajna tvornica poljoprivrednih strojeva, čiji proizvodi se još koriste u regiji, u potrazi je za novim vlasnikom, a stečajni upravitelj oglasio je prodaju javnim nadmetanjem koje je zakazano za 2. travanj. 

Najvažniju imovinu IMT-a čine građevinski objekti u Jarkovcu, oprema, kao i pravo na pečat koji vrijedi do 12. rujna 2027. godine. Početna cijena tvrtke je oko 66 milijuna dinara (oko 557 tisuća eura), a potencijalni kupci imovinu mogu pogledati do 26. ožujka, uz uvjet da su otkupili prodajnu dokumentaciju i uplatili depozit od 26,4 milijuna dinara. IMT je u stečaju od 2015., kada je ta tvornica imala dug od 186 milijuna eura i zapošljavala 360 radnika.

 

400 tisuća

traktora proizvodio je godišnje IMT u najboljim danima

Godišnja proizvodnja IMT-a nekad je bila oko 400.000 traktora, javlja agencija Beta. Tvornica je proizvodila i sve priključne poljoprivredne strojeve. Njih je IMT 70-ih godina proizvodio jedini u Europi, a posla je zbog toga bilo više nego dovoljno. "IMT više ne ne radi. Traktore ljudi traže iz cijele bivše Jugoslavije, svakog dana nas zovu, pitaju hoće li biti dijelova, hoće li tvornica proraditi. Trebaju im traktori i dijelovi, ali se to više nigdje ne može nabaviti", rekao je Petar Grbić, bivši radnik IMT-a i član sindikata u rujnu 2015. godine.

Ekonomisti ocjenjuju da je u slučaju IMT-a izostalo dugoročno planiranje.

"Netko mora u ovoj državi biti odgovoran za dugoročno planiranje, koje zapravo mora proizvesti jedan zakonski okvir koji obvezuje svaku sljedeću vladu da provodi te planove, jer mi smo svjedoci toga da je svaka vlada u poslednjih 15 godina imala svoje prioritete i nikada nije preuzimala ranije prioritete", rekao je stručnjak za strane investicije Mahmud Bušatlija. Tvornica IMT nalazi se na atraktivnoj lokaciji u Novom Beogradu. Stručnjaci ocjenjuju da su se potencijalni kupci dosad više zanimali za prenamjenu industrijskog zemljišta u građevinsko, kako bi se na tom mjestu gradile stambene zgrade, dok proizvodnja traktora nikoga nije zanimala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close