Pročitajte kako slovenski tisak komentira presudu protiv Ljubljanske banke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2014. u 13:46
Photo: Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL

Slovenski tisak navodi da između šefova dviju diplomacija Vesne Pusić i Karla Erjavca postoji “loša kemija”.

Odluka Općinskog suda u Zagrebu koji je u utorak presudio protiv Ljubljanske banke u dva slučaja u kojima su je za staru deviznu prenesenu štednju hrvatskih građana tužile Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka svjedoči da je međuvladin memorandum iz Mokrica, koji je to trebao riješiti, bio loše napisan, ali i da između šefova dviju diplomacija Vesne Pusić i Karla Erjavca postoji "loša kemija", navode u srijedu slovenski novinski komentatori.

Memorandum iz Mokrica svaka strana tumači na svoj način pa se sudski procesi protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj unatoč prosvjedima Ljubljane nastavljaju, umjesto da tužbe miruju, a riječ je o 27 tužbi u vrijednosti 272 milijuna eura, navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"Memorandum iz Mokrica nastao je na brzinu, ima brojne nedostatke i u Hrvatskoj nema status međunarodnog ugovora pa ga hrvatski sudovi ne uvažavaju. No, manje je razumljivo da hrvatska strana dopušta nastavak tužbi s obzirom na sukcesijski sporazum sljednica bivše Jugoslavije koji je priznat dokument međunarodnog prava, a koji pretpostavlja da će se rješenje za jamstva za staru deviznu štednju tražiti u međusobnim razgovorima sljednica", navodi list.

Između dviju strana o tom pitanju postoje duboka neslaganja i nedostatak političke volje da se nađe kompromisno rješenje, a između slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i njegove hrvatske kolegice Vesne Pusić postoji odsutnost "prave kemije", što Erjavec i javno priznaje, navodi list.

Spor dviju država oko Ljubljanske banke podsjeća na vlak koji punom brzinom juri u nepoznato, ne zaustavljajući se na predviđenim postajama jer su mu pokvarene kočnice, navodi "Dnevnik" u komentaru.

"Konačna postaja za spor bila bi vjerojatno u stranoj pravosudnoj instituciji (arbitraži), no niti za nju nije rečeno da bi dva desetljeća dugo putovanje završila. Takva bi institucija vjerojatno odlučivala samo o tome tko ima pravo s obzirom na postupke i dokumente, ali ne bi mogla ponuditi samo rješenje", navodi komentator "Dnevnika".

Ljubljansko "Delo" navodi pak da priča o rješavanju pitanja obveza i potraživanja Ljubljanske banke pokazuje da su pregovori o memorandumu iz Mokrica bili pregovori s "figom u džepu" iako je on otvorio mogućnost da Slovenija ratificira hrvatski pristupni ugovor s EU-om.

Zadnji lanjski susret Erjavca i Pusić u Zagrebu na kojemu se očekivalo smirivanje napetosti oko Ljubljanske banke i hrvatskih tužbi završen je "mrkih lica", a Erjavec je izjavio da je Hrvatska "naporna susjeda", navodi list.

"Spor tako ostaje, a obje države svaka po svome tumače sadržaj i pravnu prirodu memoranduma iz Mokrica. Nije nevažna činjenica da je Slovenija memorandum potpisala u dobroj vjeri. Konačno, upravo je taj dokument slovenske zastupnike uvjerio da su ratificirali ugovor o ulasku Hrvatske u EU. Dakle, barem Slovenija nije držala figu u džepu", navodi "Delo" u komentaru.

Komentirajte prvi

New Report

Close