Prirodne katastrofe donijele 95 milijardi dolara gubitaka osiguravateljima u svijetu

Autor: Ana Blašković , 10. siječanj 2024. u 07:00
Prošlu godinu nisu obilježile pojedinačne velike katastrofe već brojne jake oluje u Europi i SAD-u/Shutterstock

Lanjski troškovi znatno nadmašuju 10-godišnji prosjek šteta na imovini.

Potresi u Turskoj i Siriji, oluje u SAD-u i druge prirodne katastrofe izazvali su 95 milijardi dolara gubitaka u 2023. godini, procijenio je u utorak njemački reosiguravatelj Munich Re.

Iznos gubitaka od prirodnih katastrofa pokrivenih osiguranjem manji je za 24 posto nego godinu ranije., ali je znatno viši od 10-godišnjeg prosjeka koji iznosi 90 milijardi dolara.

Bitno je nadmašio i 30-godišnji prosjek koji iznosi 57 milijardi dolara, napominje Munich Re. Švicarski Swiss Re procijenio je lanjski gubitak pokriven osiguranjem na 100 milijardi dolara.

6,4

milijarde dolara procjenjuju se osigurane štete od posljednjeg potresa u Japanu

Jake oluje u SAD-u
Najrazorniji su po Munich Reu u 2023. bili potresi u Turskoj i Siriji, koji su odnijeli 58 tisuća ljudskih života i prouzročili štetu od 50 milijardi dolara ukupnih gubitaka. Šteta pokrivena osiguranjem iznosila je 5,5 milijardi dolara.

Prošlu godinu ipak nisu obilježile pojedinačne velike katastrofe već brojne jake oluje u SAD-u i Europi kojih je zbog klimatskih promjena sve više, naglašavaju u njemačkoj kompaniji.

“Pozadinski šum sve je glasniji. Gubici koje smo do sada smatrali sekundarnim i manje važnim ‘sporednim rizicima’ postali su glavni izvor gubitaka”, rekao je za Reuters glavni znanstvenik za klimu Munich Rea Ernst Rauch.

Ukupni gubici od prirodnih katastrofa, uključujući one koji nisu pokriveni osiguranjem, iznosili su lani 250 milijardi dolara, što je blizu razine iz 2022. i prosjeka u prethodnih pet godina, ali iznad 10-godišnjeg i 30-godišnjeg prosjeka. Značajan iznos gubitaka ponovo je zabilježen u SAD-u, unatoč relativno blagoj sezoni uragana.

Ukupne štete 250 milijardi dolara

Ukupni gubici od prirodnih katastrofa, uključujući one koji nisu pokriveni osiguranjem, iznosili su lani 250 milijardi dolara.

Potres u Japanu, koji je pogodio poluotok Noto magnitudom 7,6 prvog dana ove godine, donio je oko 6,4 milijarde dolara gubitaka. Američka tvrtka za modeliranje katastrofa Karen Clark & Co. (KCC) procjenjuje da se ta brojka odnosi samo na osigurane, ne i ukupne gubitke od te prirodne katastrofe.

Pritome, štete nastale u stambenim objektima čine više od dvije trećine ukupnog iznosa s obzirom na to da je većina poslovnih i industrijskih objekata u pogođenim prefekturama otpornija na seizmičke pomake zahvaljujući svojoj, pretežno, čeličnoj kontrukciji, ističe KCC, prenosi Reuters.

Štete u porastu
U potresu je stradalo najmanje 100 ljudi, a brojne zemlje poslale su Japanu pomoć u potrazi za preživjelima i saniranju poljedica. Znanstvenici su upozorili da će zbog zagrijavanja Zemljine atmosfere šteta od prirodnih katastrofa izazvana nestabilnijim vremenskim prilikama u idućim desetljećima biti još veća. Osiguravatelji su zato počeli podizati cijene polica, a na nekim područjima više ne pokrivaju moguću štetu.

Protekla 2023. godina bila je najtoplija godina dosad, čemu su pridonijele neviđene globalne temperature od lipnja nadalje, izvijestila je Copernicus služba za klimatske promjene, koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije.Time je 2023. godina prestigla 2016., koja je prethodno bila zabilježena kao najtoplija godina u povijesti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close