Priprema za pad Kabula: Evakuacija je bolan podsjetnik na još jedan veliki američki poraz

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. kolovoz 2021. u 11:13
FOTO: REUTERS

Talibani su u petak zauzeli Kandahar, drugi najveći grad u Afganistanu i sada su još samo Kabul i nekoliko džepova ostalog teritorija izvan njihove kontrole. 

Tisuće američkih vojnika naglo su poslane u Afganistan zbog hitne evakuacije osoblja veleposlanstva u Kabulu pred nadirućim talibanskim snagama. Mnogima je to oživjelo bolna sjećanja na pad Sajgona.

Fotografija koja je ovjekovječila američki poraz u Vijetnamu i prikazuje žurno ukrcavanje Amerikanaca u helikopter na krovu zgrade, brzo se proširila društvenim mrežama nakon što su američke vlasti objavile hitno slanje vojnika u Afganistan.

FOTO: REUTERS/Andrew Burton

“Posljednje vijesti o evakuaciji i naglom slanju vojske izgledaju kao priprema za pad Kabula”, rekao je vodeći republikanski senator Mitch McConnell.

“Odluke predsjednika Bidena guraju nas prema još gorem nastavku ponižavajućeg pada Sajgona 1975.”, rekao je.
Biden se i sam referirao na usporedbe sa Sajgonom u lipnju, kad su talibanske akcije tek dobivale na zamahu, i odlučno ih odbacio.

Nema šanse “da ćete vidjeti situacije zbog kojih bi ljude podizali helikopterom s krovova iz Afganistana”, rekao je.

Istoga mjeseca to je odbacio i načelnik američkog združenog stožera general Mark Milley. “Ne mogu predvidjeti budućnost, možda pogriješim, ali ne vidim da će se Sajgon 1975. ponoviti u Afganistanu. Talibani nisu sjevernovijetnamska vojska. Nije to takva situacija”.

Ne odustajemo od Afganistana

Za potrebe evakuacije američkog diplomatskog osoblja iz Kabula, 3000 američkih vojnika osiguravat će aerodrom, tisuću će ih biti u Kataru za tehničku i logističku podršku, a još 4000 će ih biti u pričuvi u Kuvajtu za eventualno slanje pojačanja.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby u četvrtak je ovu misiju obio nazvati ‘neborbenom operacijom evakuacije’ (NOE).

Kazao je da operacija nema naziv i izbjegavao je govoriti o evakuacijama.

Najpoznatija NOE misija zvala se Operation Frequent Wind tijekom koje je 7000 civila evakuirano helikopterima iz Sajgona u dva dana, 29. i 30. travnja 1975.

Na pitanje o paralelama s padom Sajgona, Kirby je odgovarao naglašavajući razlike.

“Nećemo povući svo diplomatsko osoblje s terena. Ne napuštamo Afganistan, ne dižemo ruke. Samo činimo pravu stvar u pravo vrijeme da zaštitimo naše ljude”.

Talibani su u petak zauzeli Kandahar, drugi najveći grad u Afganistanu i sada su još samo Kabul i nekoliko džepova ostalog teritorija izvan njihove kontrole.

Komentirajte prvi

New Report

Close