Prijeti štrajk u važnim LNG postrojenjima, skok cijena plina u Europi

Autor: Ana Blašković , 22. kolovoz 2023. u 07:00
TTF cijene porasle su 9,1 posto na 41 euro po megavat satu u ponedjeljak/Shutterstock

Prekid proizvodnje u jednom od najvećih proizvođača ukapljenog naftnog plina u Australiji mogao bi poremetiti globalnu opskrbu i posljedično povećati cijene u Europi,

Cijene prirodnog plina na europskom tržištu skočile su u ponedjeljak u volatilnom trgovanju na krilima rasta izgleda za štrajk u Australiji, jednom od najvećih proizvođača ukapljenog naftnog plina što bi moglo poremetiti globalnu opskrbu tim energentom.

Cijene TTF-a, europske referentne vrijednosti za ukapljeni naftni plin (LNG), porasle su čak 9,1 posto u ranom trgovanju dosegnuvši 41 euro po megavat satu, prije nego što su ponovno pale na stabilnu razinu, 3,3 posto višu.

Puna skladišta
Do naglog porasta došlo je pošto su radnici, koji traže veće plaće i bolju sigurnost posla u jednoj od ključnih australskih tvornica za izvoz LNG-a, upozorili da bi proizvodnja uskoro mogla biti zaustavljena.

Neželjeni scenarij

Budu li kupci australskog plina, koji stiže brodovima u Aziju, trebali tražiti alternative, postat će izravni konkurenti Europe.

U nedjelju je Offshore Alliance, grupa koja predstavlja dva radnička sindikata, objavila da su radnici “jednoglasno podržali” obavijest Woodside Energyju sedam radnih dana unaprijed ne budu li zahtjevi riješeni do završetka radnog vremena u srijedu. Obavijest se odnosi na Woodsideova postrojenja North West Shelf (NWS), koja čine oko 4 posto globalne opskrbe LNG-om.

Premda australski LNG rijetko stiže izravno do europskih obala, mogući prekid globalne opskrbe donio je nekoliko tjedana nervoze među trgovcima u Europi, piše FT. Budu li kupci australskog plina koji stiže brodovima u Aziji budu trebali tražiti alternative, postat će izravni konkurenti Europe. Stari kontinent snažno se počeo oslanjati na LNG nakon što je Rusija smanjila izvoz plina iz cjevovoda u regiju nakon početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Trgovci sada važu efekte potencijalnog prekida opskrbe LNG-om u odnosu na velike europske rezerve plina. Europska unija prošlog tjedna objavila je da je dosegnut planirani cilj ispunjenosti plinskih skladišta, više od dva mjeseca prije isticanja za to postavljenog roka u studenom. Analitičari ING-a su u bilješci investitorima rekli da bi “bilo kakvo jačanje cijena trebalo biti kratkotrajno” s obzirom na veliku količinu plina koju su zemlje EU-a uskladištile.

Dodaju da bi značajne količine plina iz triju tvornica morale biti zaustavljene “na dulje razdoblje kako bi se dovelo do bitnije promjene u europskim temeljima, barem tijekom sljedećih mjesec ili dva”.

Izbjegavali pregovaranje
Offshore Alliance će do 28. kolovoza finalizirati glasovanje o štrajku u kompanijama Wheatstone i Gorgon, pod upravljanjem Chevrona. Sve tri tvornice, koje čine oko 10 posto globalnih zaliha LNG-a, mogle bi krenuti u štrajk početkom rujna.

“Woodside je isprobao svaku taktiku koja mu je pala na pamet kako bi izbjegao pregovaranje sa svojim radnicima kao kolektivom, ali na kraju tvrtka nije uspjela održati status quo koji joj se sviđao – onaj gdje vrijedi ono što kompanija kaže”, rekao je Brad Gandy za Offshore Alliance.

Skladišta plina u EU-u u subotu prethodnog vikenda bila su puna 91 posto. Gotovo potpuno puno skladište pomoglo je da se europske cijene prirodnog plina održe pod kontrolom. Cijene prirodnog plina značajno su pale u odnosu na vrhunce prošlog ljeta od preko 300 eura po megavat satu, na vrhuncu energetske krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close