Preuzimanje Sharpa ušlo u povijest

Autor: Tomislav Pili , 27. veljača 2016. u 12:02
Foto: Reuters

Tajvanski Foxxcon postao prvi inozemni kupac istaknute japanske kompanije.

Tajvanski Foxconn preuzimanjem Sharpa ostvario je za japanski korporativni kontekst rijetku pobjedu nekog stranog investitora. Japanska kompanija u četvrtak je priopćila da je prihvatila ponudu tešku 4,3 milijarde dolara kojom će Foxconn preuzeti 65,9 posto udjela nakon kupnje novih dionica za 118 jena po komadu.

Inače, to je 32 posto niže od tržišne cijene Sharpove dionice. Međutim, prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, tajvanski elektronički div ukupno će u Sharp uložiti 5,8 milijardi dolara. Sharpovim prihvaćanjem ponude Foxconn će ući u povijest kao prvi inozemni kupac neke istaknute japanske elektroničke tvrtke. Foxconnov osnivač i predsjednik Terry Gou pet se godina pokušavao domoći posrnulog japanskog elektroničkog diva, a posljednjih mjeseci konkurencija mu je bila državni fond INCJ koji je Sharp želio spojiti s tvrtkom Japan Display.

Međutim, vodstvo Sharpa ipak se odlučilo za Foxconn. Ovo je ujedno bio i test koliko su planovi premijera Shinza Abea da se japansko gospodarstvo više osloni na strane investicije pali na plodno tlo. Tehnološki znalci ističu kako će dvije kompanije na zajedničkoj globalnoj platformi  dobro funkcionirati. "Sharp je jak u istraživanju i razvoju dok Foxconn zna kako pronaći put do tržišta, recimo Applea. Zajedno mogu ići globalno", ocijenio je profesor tehnologije Yukihiko Nakata.  

Komentirajte prvi

New Report

Close