Preuzimanja kompanija najslabija od travnja 2013.

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2020. u 21:59
Dva najveća preuzimanja ovoga siječnja nisu prešla 8 milijardi dolara/SHUTTERSTOCK

Globalne transakcije dosegle tek 164 milijarde dolara, upola manje od prosječnog mjesečnog iznosa u zadnje dvije godine.

Globalna vrijednost spajanja i preuzimanja u siječnju bila je najmanja u posljednjih sedam godina, pokazuju podaci Refinitiva koje prenosi Financial Times.

Prošloga mjeseca kompanije u svijetu dogovorile su spajanja i preuzimanja vrijedna 164 milijarde dolara što je najmanje od travnja 2013. godine. To je i upola manje od prosječnog mjesečnog iznosa u 2018. i 2019. godini.

Posljedica je to daleko manjih ovogodišnjih spajanja u odnosu na prošlu godinu. Naime, dva najveća preuzimanja u siječnju – Woodwardova kupnja Boeingova dobavljača Hexcela te konsolidacija singapurskih nekretninskih tvrtki CapitalLand & Mall i CapitalLand Commercial Trust – nisu prešla vrijednost od 8 milijardi dolara.

To je tek djelić goleme transakcije od 93,4 milijarde dolara kada je lanjskoga siječnja farmaceutska kompanija Bristol-Myers Squibb kupila Celgene. Čak i ako bi se isključila ta megatransakcija, ovogodišnji rezultat i dalje je preko 30 posto slabiji na godišnjoj razini.

Analitičari takav ishod pripisuju nizu razloga koji je oslabio "apetit" čelnih ljudi kompanija.

Naime, tržište je bilo pod utjecajem procesa opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa, neizvjesnosti tko će se iz Demokratske stranke uključiti u predsjedničku utrku, posljedica američko-kineskih trgovinskih tenzija te, najnovije, strahovanja zbog izbijanja koronavirusa.   

Komentirajte prvi

New Report

Close