Preuzimanja dosegla rekordnih 5,63 bilijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 21. prosinac 2021. u 22:00
u SAD-u gotovo je udvostručena/Reuters

Vrijednost spajanja i preuzimanja u svijetu premašila je razinu od 5 bilijuna dolara po prvi put ikad.

Globalna aktivnost spajanja i preuzimanja (M&A) u 2021. je nadmašila dosadašnje rekorde, budući da su goleme količine kapitala i visoke vrijednosti na tržištima potaknule frenetičnu razinu sklapanja tih poslova.

Vrijednost spajanja i preuzimanja u svijetu premašila je razinu od 5 bilijuna dolara po prvi put ikad, porastavši u odnosu na lani za 63 posto, na 5,63 bilijuna dolara do 16. prosinca, srušivši dosadašnji rekord od 4,42 bilijuna dolara iz 2007., pokazuju podaci Delogica.

”Korporativne bilance su nevjerojatno zdrave, pa samo u SAD-u gotovina doseže 2 bilijuna dolara, a pristup kapitalu i dalje je široko dostupan uz rekordno niske troškove”, rekao je direktor odjela M&A za Sjevernu Ameriku u JPMorganu Chris Roop.

Tehnologija i zdravstvena skrb, sektori koji obično imaju najveći udio na tržištu M&A, ponovno su bili na čelu u 2021., dijelom potaknuti zaostalom potražnjom iz prošle godine kada je tempo aktivnosti M&A pao na trogodišnji minimum zbog globalnih posljedica pandemije.

Ukupni obujam poslova u SAD-u gotovo se udvostručio u 2021., na 2,61 bilijun dolara, prema Dealogicu. Sklapanje poslova u Europi skočilo je 47 posto, na 1,26 bilijuna dolara, dok je u Aziji i Pacifiku poraslo 37 posto, na 1,27 bilijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close