Presuda ‘Theranos paru’ – Sunny Balwani osuđen na 13 godina

Autor: Tomislav Pili , 08. prosinac 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Nakon što je osnivačica tvrtke Elizabeth Holmes prije tri tjedna dobila 11 godina, višegodišnju kaznu dobio je i njezin nekadašnji ljubavnik i operativni direktor.

Jedan od najvećih skandala u Silicijskoj dolini dobio je i drugi sudski epilog. Kako prenose američki mediji, nekadašnji operativni direktor biotehnološkog startupa Theranos Ramesh “Sunny” Balwani osuđen je na malo manje od 13 godina zatvora zbog svoje uloge u prijevari i manipulaciji investitora. Balwani je tako dobio nešto oštriju kaznu od Elizabeth Holmes, osnivačice i izvršne direktorice Theranosa koja je s Balwanijem osim u poslovnoj bila i u ljubavnoj vezi.

Gladan moći

Podsjetimo, Balwani je proglašen krivim u srpnju zbog prijevare i urote povezane s navodno revulucionarnom Theranosovom tehnologijom brzih krvnih testova koji su, po mišljenju suda, doveli u zabludu investitore, a pacijente u opasnost po zdravlje. Presuda Balwaniju došla je manje od tri tjedna nakon što je Holmes osuđena na 11 godina iza rešetaka za svoju ulogu u priči o nekad najpropulzivnijem startupu Silicijske doline koji je na vrhuncu 2013. vrijedio 10 milijardi dolara. Kako to već biva u Americi, priča Holmes i Balwanija već je pretočena u knjigu, HBO-ov dokumentarni film te nagrađivanu igranu seriju.

Tužitelji su za Balwanija tražili 15 godina zatvorske kazne, okarakteriziravši ga tijekom suđenja kao bezočnog čovjeka gladnog moći. S druge strane, njegovi odvjetnici zahtijevali su da bude kažnjen s najviše 10 mjeseci zatvora. Kao što je ranije poznato, Theranos se probio na tržište pričom da je razvio revolucionarni test koji iz svega nekoliko kapljica krvi iz prsta može dijagnosticirati stotine bolesti i drugih zdravstvenih problema. Nakon višegodišnjeg promoviranja tehnologije, Holmes i Balwani doznali su kako su testovi ustvari – nepouzdani. Međutim, to su prešutili investitorima, nastavljujući od njih primati novac, a testove su plasirali i u neke supermarkete.

10 milijardi

dolara vrijedio je Theranos na vrhuncu 2013. godine

Među investitorima koji su “zagrizli” nalazili su se i softverski magnat Larry Ellison te medijski mogul Rupert Murdoch. Sudac Edward Davila naveo je u obrazloženju presude kako financijska izvješća Theranosa koje je sastavio Balwani nisu “samo projekcije, to su laži” te “iskonsko okretanje od časnih poslovnih praksi”. Unatoč tome, može se reći da su Balwani i Holmes na sudu i dobro prošli s obzirom da im je prijetila kazna zatvora i od 20 godina. Nekadašnja savezna tužiteljica Amanda Kramer komentirala je za Associated Press da bi strožija kazna za Balwanija bila prikladna s obzirom da ga je porota proglasila krivim po svim točkama optužbe. S druge strane, u odvojenom suđenju porota je Holmes po nekim točkama i oslobodila odgovornosti.

Ozbiljnija djela

“Nije iznenađujuće da je Balwani dobio strožu kaznu jer su njegova djela bila ozbiljnija”, kazala je Kramer. Tijekom suđenja svjedočila je i Elizabeth Holmes koja je Balwanija optužila da ju je manipulirao kroz godine emocionalnog i seksualnog zlostavljanja. Balwani je bio operativni direktor Theranosa šest godina, a par se razišao u nimalo dobrim odnosima 2016. godine. Tužiteljstvo je zahtijevalo da Balwani obešteti investitore u iznosu od 804 milijuna dolara, što su tražili i na suđenju Holmes. Međutim, sudac je odluku o tom zahtjevu prebacio na drugo ročište.

Balwanijevi branitelji na sudu su ga pokušali prikazati kao imigranta koji je naporno radio nakon što je 80-ih došao iz Indije u SAD i postao prvi član svoje obitelji koji je upisao fakultet. Na sveučilištu Texas diplomirao je 1990. u području informacijskih sustava. Kasnije odlazi u Silicijsku dolinu gdje se zaposlio kao programer u Microsoftu, da bi potom osnovao internetsku tvrtku koju je prodao za nekoliko milijuna dolara tijekom dot.com balona početkom 2000. Negdje u to vrijeme upoznao je Elizabeth Holmes koja je 2003. osnovala Theranos nakon napuštanja studija na Stanfordu.

Komentirajte prvi

New Report

Close