Prepreka spajanju Broadcoma i Qualcomma nalazi se u Kini

Autor: Tomislav Pili , 07. studeni 2017. u 22:00
Stvara se vodeći svjetski proizvođač procesora za mobitele/Thinkstock

S obzirom na stratešku važnost industrije procesora, analitičari očekuju da će u Pekingu pomno razmotriti predloženo spajanje.

Kinesko ministarstvo trgovine bit će glavna prepreka najavljenom spajanju dvaju američkih proizvođača procesora za pametne telefone, pa se vjeruje da će to biti jedna od tema razgovora predsjednika Donalda Trumpa tijekom službenog posjeta toj državi.

Broadcom je ponudio u ponedjeljak 103 milijarde dolara za konkurenta Qualcomm kako bi ojačao poziciju na tržištu mobilnih uređaja, ali i stvorio dominantnog svjetskog proizvođača procesora za mobitele. Broadcom je pristupio Qualcommu prošle godine kako bi razgovarali o potencijalnom povezivanju, ali ih nisu kontaktirali prije objave aktualne ponude od 70 dolara po dionici, kazali su izvori. Dioničarima Qualcomma ponuđeno je 60 dolara po dionici u gotovini te još 10 dolara u Broadcomovim dionicama.

 

130 mlrd.

$ ukupno vrijedi ponuda Broadcoma

Kada se uključi i dug, vrijednost ponude penje se na 130 milijardi dolara. Qualcomm je danas ranjiviji na preuzimanja preuzimanja budući da cijenu njegovih dionica koči pravni spor s Appleom kao i bojazni da će možda biti prisiljeni povisiti 38 milijardi dolara vrijednu ponudu za NXP Semiconductors. Iz Qualcomma su poručili da će razmotriti prijedlog i djelovati u najboljem interesu dioničara. Međutim, tvrtka je sklona odbiti ponudu jer je smatra preniskom, a rizik regulatorne blokade ili dugotrajnog razmatranja prevelikim, saznaje Reuters od upućenih izvora. Regulatorni rizik ponajprije vrijedi za Kinu jer tamošnje ministarstvo trgovine mora odobriti spajanje, a analitičari očekuju da će u Pekingu tu transakciju vrlo pomno proučiti.

"Ovo je strateška industrija za Kinu, a Qualcomm je ministarstvo trgovine već kaznilo, što znači da im je 'na radaru", ističe Wendy Yan, partnerica u šangajskoj podružnici odvjetničke tvrtke Faegre Baker Daniels. Podsjetimo, Qualcomm je 2015. pristao platiti rekordnu kaznu od 975 milijuna dolara kako bi završio istragu kineskih vlasti o netržišnim praksama. Naime, kompanija je nakon prodaje procesora kineskim kupcima još naplaćivala i rojalitete za intelektualno vlasništvo.

Valja znati da je Kina posljednjih godina mnogo uložila u razvoj industrije računalnih procesora baš kako bi smanjila ovisnost o stranim kompanijama, poput Intela, Samsunga te Qualcomma.

To je iznjedrilo lokalne divove poput Tsinghua Unigroup i Fujian Grand Chip. "Ministarstvo trgovine procjenjuje industrijsku sigurnost za cijelu zemlju, a industrija poluvodiča i procesora ima stratešku važnost za Kinu", izjavio je Reutersu jedan šangajski odvjetnik koji je želio ostati anoniman jer je Qualcomm  bio klijent njegove tvrtke. Ipak, nekoliko kineskih odvjetnika ističe kako se za potpuno blokiranje spajanja ministarstvo rijetko odlučuje, posebno ako kineske tvrtke nisu izravno uključene. Stoga je za očekivati  da će regulator  tržišnog natjecanja propisati ograničenja predloženog spajanja, smatra Wendy Yan.   

Komentirajte prvi

New Report

Close