Preminu čovjek koji je vodio najveću poznatu investicijsku prijevaru u povijesti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2021. u 17:55
FOTO: REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Financijaš je prevario ulagače za, prema procjeni, 65 milijardi dolara u najvećoj financijskoj prijevari u američkoj povijesti.

Bernard Madoff, osuđen zbog toga što je vodio najveću poznatu investicijsku prijevaru u povijesti, umro je u srijedu u američkom saveznom zatvoru gdje je služio 150 godina zatvora, objavila je savezna zatvorska uprava.

Madoff (82) patio je od kroničnog zatajenja bubrega i još nekoliko bolesti.

Burzovni mešetar je odslužio 11 godina  od 150 godina zatvorske kazne koliko je dobio 2009. pošto se izjasnio krivim po 11 točaka optužnice, uključujući pranje novca i prijevare.

Financijaš je prevario ulagače za, prema procjeni, 65 milijardi dolara u najvećoj financijskoj prijevari u američkoj povijesti.

Rođen u skromnoj obitelji u New Yorku, Madoff je izgradio bogatstvo na piramidalnoj tzv Ponzijevoj shemi koja se počela urušavati 2008. kada je nastupila financijska kriza i kada su ulagači tražili povrat svojeg novca.

Žrtve njegovih prevara bili su pojedinci, zaklade, mirovnisnki fondovi i fondovi. Među njima su glumci Kevin Bacon, Kyra Sedgwick i John Malkovich, slavni košarkaš Sandy Koufax te zaklada redatelja Stevena Spielberga.

Neke žrtve izgubile su svu imovinu, uključujući članove židovske zajednice koja ga je smatrala velikim filantropom.

Komentirajte prvi

New Report

Close