Pregovori od kojih se malo očekuje

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2019. u 21:59
Predsjednik Donald Trump kazao je da ga 'nije briga'/REUTERS

Trgovinski predstavnici Kine i SAD-a sjedaju za stol.

Dva mjeseca nakon što Amerika i Kina nisu uspjele pronaći rješenje za trgovinske sporove u posljednjoj rundi pregovora, dvije strane danas će opet sjesti za pregovarački stol.

U Šangaj na dvodnevne razgovore stižu američki predsjednik financija Steven Mnuchin te trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, a domaćin će im biti "glavni ekonomist" kineske vlade, vicepremijer Liu He.

Međutim, od sastanka analitičari malo očekuju, ako je suditi po stavu predsjednika Donalda Trumpa koji je iznio krajem prošlog tjedna. "Ne znam hoće li postići dogovor. Možda hoće, možda neće. Nije me briga", izjavio je američki predsjednik.

Ponovio je kako SAD profitiraju od desetaka milijardi dolara koje ubiru od carina na kinesku robu. No, pitanje koliko se ustvari radi o profitiranju s obzirom da carine u konačnici plaćaju američke kompanije i potrošači.

S druge strane, kineska strana i dalje odbija američki zahtjev za napuštanjem "državno sponzoriranog" razvoja robotike, umjetne inteligencije i ostale visoke tehnologije.

"Isti problemi koji su uzrokovali propast pregovora i dalje su tu. Čini se da nijedna strana nije bliža davanju velikih ustupaka", kaže za AP analitičar Julian Evans-Pritchard.  

Komentirajte prvi

New Report

Close