Pregovori o TTIP-u nisu propali

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2016. u 22:00
Francuzi traže nove pregovore, Foto: Reuters

Glavni europski pregovarač i Europska komisija demantirali njemačkog vicekancelara

Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) ipak (još) nije propalo, tvrdi glavni europski pregovarač dok francuski ministar trgovine zaziva pregovore na novim osnovama. Ignacio Garcia Bercero koji vodi europski tim pregovarača o kontroverznom TTIP-u izjavio je kako tvrdnje njemačkog vicekancelara Sigmara Gabriela jednostavno nisu točne. Podsjetimo, Gabriel je u nedjelju izjavio kako su pregovori između Europe i Amerike de facto propali, samo što to nitko ne želi priznati. Naime, u 14 rundi pregovora dvije se strane nisu usuglasile ni u jednom od 27 poglavlja.

Gabriela demantira i Margaritis Schinas, glasnogovornik Europske komisije koji je kazao kako su pregovori ušli u “krucijalnu fazu”. Schinas je dodao kako Komisija očekuje da će pregovori biti dovršeni do kraja godine. Njemačkom tjedniku Der Spiegelu izjavu je dao glasnogovornik američkog ministra trgovine Michael Froman koji također tvrdi kako pregovori napreduju.

S druge strane, francuski ministar trgovine Matthias Fekl izjavio je u utorak za RMC Radio kako će “krajem rujna na sastanku ministara trgovine u Bratislavi zatražiti u francusko ime zaustavljanje pregovora”. Novi pregovori trebaju biti postavljeni na novim temeljima, dodao je Fekl, ali nije pojasnio koji su to temelji.

Komentirajte prvi

New Report

Close