Predstavljen najbrži (pametni) vlak na svijetu: Vozi 350 km/h i to bez vlakovođe

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2020. u 09:32
Foto: Facebook Xinhua album screenshot

Kina je predstavila svoj novi brzi vlak kojim misli povezivati gradove za vrijeme Zimske olimpijade 2022. godine.

S 5G signalima, bežičnim punjenjem i inteligentnom rasvjetom, pametni vlak G8811 krenuo je sa željezničke stanice na sjeveru Pekinga na samom kraju 2019. godine i prevezao putnike do mjesta Zhangjiakou, na sjeveru kineske provincije Hebei, prenosi Xinhuanet.com.

Željeznica je duga 174 km, s 10 stanica. Na ruti je izgrađeno nekoliko podzemnih tunela.

S maksimalnom dizajnerskom brzinom od 350 km / h, smanjit će vrijeme putovanja između Pekinga i Zhangjiakoua s preko tri sata na 47 minuta, olakšavajući međugradski promet.

Yang Yang, zimski olimpijski prvak i predsjedatelj Zimskog olimpijskih igara u Pekingu 2022., bio je među prvim putnicima.

Gradnja brze željeznice trajala je oko četiri godine. 

"Željeznica za velike brzine Peking-Zhangjiakou prekretnica je u kineskom razvoju željeznica", rekao je Wang Hongyu, glavni dizajner zadužen za ovaj željeznički projekt u Railway Engineering Consulting Group Co., Ltd.

Kazao je da je željeznica usvojila najnovija dostignuća Kine u razvoju – od proizvodnje opreme, novih materijala do nove tehnologije umjetne inteligencije.

Vlakovi na željezničkoj pruzi velike brzine Peking-Zhangjiakou mogu se automatski pokrenuti i zaustaviti, prometovati između stanica, otvarati i zatvarati vrata, kao i rješavati hitne slučajeve. 

Za sportaše je u vlaku na raspolaganju i prostor za snowboarde i ostalu skijašku opremu. Pokrenute su usluge e-karata kako bi putnici mogli koristiti svoje osobne iskaznice ili skenirati QR kodove za provjeru autentičnosti, umjesto da čekaju u redu za papirnate karte.

"Potrebno je samo 47 minuta vožnje vlakom od sportskih terena u Pekingu do onih u Zhangjiakou, što osigurava siguran i praktičan prijevoz za sportaše i gledatelje", rekao je Li Yan, predsjedavajući Kineske asocijacije za klizanje.

Vlakovi velike brzine nisu samo prijevozno sredstvo, već su i ključni pokretač gospodarskog razvoja.

Očekuje se da će završetak linije Peking-Zhangjiakou olakšati integrirani razvoj Pekinga, Tianjina i Hebeija, regionalnog gradskog klastera pod nazivom "Jing-jin-ji."

Zhan Xin, praunuka Zhan Tianyoua ‘oca kineske željeznice’, bila je među prvim putnicima koji su testirali brzi vlak.

"Brzi vozovi odražavaju kineski gospodarski i tehnološki razvoj. Da je moj pradjed mogao vidjeti današnju željezničku mrežu brzih linija, bio bi jako ponosan", rekla je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hm, da.. vaznija je jezicna kritika vlakovodja vs strojovodja nego cinjenica da nam ionako spori vlakovi kasne

New Report

Close