Predmeti Freddieja Mercuryja prodani za 46,5 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2023. u 08:59
foto: pixabay

Gotovo 99 posto predmeta prodano je po cijeni višoj od prvobitno procijenjene.

Ukupna zarada s niza aukcija koje je Sotheby’s organizirao u svih svojih 15 galerija, ponudivši 1400 predmeta iz eklektične kolekcije pokojnoga Freddieja Mercuryja dosegnula je 46,5 milijuna eura, što je rekord za kolekciju ove vrste, objavila je aukcijska kuća.

Sotheby’s je glazbenikove predmete na dražbama ponudio u sklopu svojevrsne muzejske izložbe koju je besplatno otvorio za javnost, privukavši više od 140.000 posjetitelja u nešto više od mjesec dana.

Online je prodano 27.100 predmeta, a aukcijska kuća je evidentirala čak 41.800 ponuda sa svih strana svijeta.

Gotovo 99 posto predmeta prodano je po cijeni višoj od prvobitno procijenjene. Iznimku čini glazbenikov klavir marke Yamaha na kojemu je komponirao svoju poznatu “Bohemian Rhapsody”.

Prodan je za 2 milijuna eura (2,2 milijune dolara), što je, ističu u Sotheby’su rekord za jedan takav instrument, no aukcijska kuća procijenila je da će se prodati za između 2,5 i 3,8 milijuna dolara.

Srebrni češalj za brkove iz draguljarnice Tiffany & Co 

Iznenađenje je srebrni češalj za brkove iz poznate draguljarnice Tiffany & Co. Prodan je za vrtoglavih 189.000 dolara, čime je uvelike premašio procjenu koja je prije početka dražbe iznosila između 500 i 750 dolara.

U Sotheby’su su zadovoljni i cijenom postignutom za srebrnu narukvicu sa zmijom koju je Mercury nosio u glazbenom videu za “Bohemian Rhapsody” 1975.

Prodana je za 881.717 dolara, što je rekordna cijena za komad nakita koji je pripadao jednoj rock zvijezdi.

Rijetkost je i sačuvana školska knjiga s potpisom Fredericka Bulsare na prednjoj strani koja je prodana za 88.786 dolara. Mercury je rođen kao Farrokh Bulsara u Zanzibaru 1946.

Među predmetima prodanim na aukciji našle su se grafike Pabla Picassa, Salvadora Dalija i Marka Shagala, antikni namještaj i brojne figurice mačaka.

Ponuđači iz 76 zemalja svijeta

Ponuđači su bili iz 76 zemalja Europe, Sjeverne i Latinske Amerike, a kupci iz 50 zemalja. Kolekciju je na prodaju ponudila Mary Austin, bliska Freddyjeva prijateljica, za koju je neko vrijeme bio i zaručen, a na kraju joj je ostavio svoju kuću i svu imovinu.

U travnju je Austin, koja je vodila računa o prijateljevim osobnim stvarima više od 30 godina u njegovoj bivšoj kući Garden Lodge u londonskom Kensingtonu, otkrila zbog čega je stiglo vrijeme da proda njegove predmete.

“Već niz godina sam privilegirana i radosna što živim okružena svim prekrasnim stvarima koje je Freddie toliko volio. No stiglo je vrijeme da zatvorim ovo vrlo posebno poglavlje u svome životu”, rekla je Austin u priopćenju za javnost Sotheby’sa.

“Bilo mi je važno učiniti ovo na način koji bi se i Freddieju svidio, a on je najviše od svega volio aukcije. Bio je velik i inteligentan kolekcionar. Nadam se da će ovo biti prilika da podijelimo sve aspekte Freddiejeva života, javnog i privatnog i da svijet bolje shvati i slavi njegov jedinstven, prekrasan duh”, dodala je.

Dio prihoda od aukcije bit će doniran Zakladi Mercury Phoenix i Zakladi Elton John Aids, dvjema organizacijama koje su angažirane na prikupljanju novca za borbu protiv AIDS-a od kojega je Mercury bolovao kada je 1991. umro u dobi od 45 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close