Prazna europska skijališta čekaju oporavak iduće sezone

Autor: dario.knezevic , 22. prosinac 2020. u 22:00
Mnoštvo zimovališta u Austriji i Italiji i dalje su zatvorena/Shutterstock

Malo optimizma daju podaci o skoku potražnje u ljetnoj sezoni, a većina turoperatera ranije je otvorila rezervacije za 2021./2022.

Europska skijališta ove zime čeka možda i najteža sezona u povijesti. Kako piše Financial Times, iako su već zalepršale prve snježne pahulje, vučnice u poznatom francuskom skijalištu Val Thorens i dalje nepomično stoje.

Naime, u zimovalištu koje tjedno može primiti do 50.000 gostiju trenutno je tek nekoliko tisuća vikend-posjetitelja. Posao tamošnjih turističkih djelatnika stoga se svodi samo na provjeru da se vodovodne instalacije u praznim apartmanima ne smrznu.

U nesigurnosti

„Mi smo apsolutno u nesigurnosti“, kaže Gérard Brudi, mali iznamljivač koji ove godine još nije zabilježio nijednu rezervaciju za svoja dva apartmana. „Gosti ne unajmljuju apartmane ili sobe u hotelima samo da bi udisali svježi zrak. Ako ne mogu skijati, nisu zainteresirani“, ističe Brudi.

U europskim Alpama nalazi se više od trećine od ukupno 2084 skijališta na svijetu. Europskoj turističkoj industriji skijaška sezona godišnje donese 28 milijardi eura prihoda, što je trećina svjetskih prihoda od te vrste turizma.

Inače, zimski turizam sudjeluje sa 7 posto udjela na europskom turističkom tržištu. Međutim, ove sezone europska skijališta ostvarit će tek djelić zarade iz prethodnih godina.

Nakon što je pandemija koronavirusa u ožujku doslovno uništila uskršnju predsezonu, novi val zatvaranja europskih gospodarstava zbog pogoršanja epidemiološke situacije vjerojatno će izbrisati većinu rezervacija tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Podsjetimo, austrijsko zimovalište Ischgl – čuveno i kao „alpska Ibiza“ – početkom godine je bilo među 10 najvećih europskih žarišta zaraze, pa se mnogi pribojavaju sličnog scenarija ove zime u ostalim skijalištima.

Mnoštvo zimovališta u Austriji i Italiji i dalje su zatvorena, dok u Francuskoj svi ski liftovi neće raditi do 7. siječnja. Švicarska je oprezno otvorila svoja skijališta, ali je pod pritiskom svojih europskih susjeda da ih opet zatvori.

Crystal Ski Holidays, najveća turistička agencija specijalizirana za zimske aranžmane, ističe da su rezervacije „dobrano ispod“ 50 posto lanjskih razina.

Ta kompanija – u vlasništvu njemačkog diva TUI-ja koji je ovoga mjeseca objavio rekordni godišnji gubitak od 3,2 milijarde eura – uobičajeno svake godine u Alpe šalje oko 170.000 turista. Međutim, ove je godine Crystal Ski za 20 posto smanjio broj zimovališta s kojima surađuje.

Upitan ostatak sezone

Najbliži rival, Hotelplan koji je upola manji od Crystal Ski Holidaysa, otkazao je sve rezervacije za prosinac i siječanj, kao i svoj „Djed Mraz aranžman“ u Laponiji. „Ostatak sezone vrlo je upitan“, kaže Joe Ponte, izvršni direktor Hotelplana koji je čelnu poziciju u toj kompaniji preuzeo u listopadu.

„Kao turoperator jednostavno moramo shvatiti značajno drugačije okolnosti i komunicirati ih našim klijentima“, dodaje Ponte. I Crystal Ski i Hotelplan istaknuli su kako su morali ispregovarati troškove i smanjenje kapaciteta s hotelijerima kako bi minimalizirali financijsku štetu.

No, dok velike kompanije poput njih još i mogu izdržati jednu katastrofalnu sezonu, manje tvrtke ne mogu. Izgubivši četvrtinu lanjskih prihoda, nekoliko manjih turoperatera već je otišlo u stečaj. Posljednji među njima je britanski Alpine Elements.

Čak i ako zov snježnih staza bude neodoljiv za dio skijaša koji će zbog toga ignorirati savjete vlasti da ne putuju, do skijališta nije jednostavno doći.

Primjerice, easyJet, najveći zrakoplovni prijevoznik prema Ženevi, aerodromskim vratima Alpi, smanjio je broj siječanjskih letova za tri četvrtine. Ipak, malo optimizma daju podaci o skoku potražnje u ljetnoj sezoni.

No, većina turoperatera se nada da će pravi oporavak nastupiti u sezoni 2021./2022., pa su ranije otvorili rezervacije za to razdoblje. „Već imamo nekoliko tisuća rezervacija za iduću sezonu, u ovo vrijeme kada uobičajeno bilježimo tek stotinjak rezervacija“, kaže Chris Logan, direktor poslovanja u Crystal Ski Holidaysu.

Komentirajte prvi

New Report

Close