Povratnici ne daju zemlju za ruski rudnik u Ugljeviku

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2015. u 22:00
Za početak izvlaštenja 225 parcela čeka se bankarsko jamstvo

Izvlašteno zemljište vlada RS dodijelit će kompaniji Comsar Energy RS ruskog poduzetnika Rašida Serdarova.

Uprava za geodetsko i imovinsko pravne poslove Republike Srpske u Ugljeviku još uvijek nije dobila prijedlog za izvlaštenje zemljišta za potrebe novog rudnika ugljena Ugljevik istok 2 na lokaciji Ugljevik selo i na području još nekoliko ugljevičkih mjesnih zajednica, potvrdio je za portal Capital.ba Obren Radić, voditelj područne jedinice Uprave.

U prvoj fazi planirano je izvlaštenje oko 255 parcela u Ugljevik selu. Prema informacijama koje je Obren Radić dobio u razgovoru s predstavnicima kompanije Comsar Energy RS koja će otvoriti rudnik, da bi se počelo s izvlaštenjem čeka se bankarsko jamstvo.

 

600megavata

snage trebao bi imati treći blok u TE Ugljevik

Odlaganje jalovine 
Plan izvlaštenja za potrebe novog rudnika Ugljevik istok 2 obuhvaća mjesne zajednice Ugljevik selo i Stari Ugljevik, te dijelove bošnjačkih povratničkih mjesnih zajednica Janjari, Atmačići, Glinje i Srednja Trnova. Mještani navedenih sela raspolažu s više od 2760 hektara zemljišta koje bi nakon izvlaštenja trebalo biti ustupljeno na korištenje kompaniji Comsar Energy RS, u kojoj deset posto vlasničkog udjela ima vlada RS, a 90 posto ruski poduzetnik Rašid Serdarov, koji u Ugljeviku, uz rudnik, želi izgraditi i novi blok TE Ugljevik.

Najveći broj izvlaštenih parcela koristit će se za odlaganje jalovine. Vlada RS utvrdila je tzv. opći interes za to područje, pa će se izvlaštenje zemljišta i imovine obavljati u korist vlade RS, tj. izvlašteno zemljište knjižit će se na vladu RS. Koncesijskim ugovorom vlada će izvlašteno zemljište dodijeliti na korištenje kompaniji Comsar Energy RS. Kada je riječ o cijeni izvlaštenog zemljišta, obeštećenje bi bilo usaglašeno s ranijim postupcima izvlaštenja zemljišta za postojeću RiTE Ugljevik. Kada su u pitanju objekti i voćnjaci, koristit će se procjene ovlaštenih vještaka.

'Kolonijalno zaposjedanje'
Međutim, oko 500 povratnika Bošnjaka potpisalo je peticiju upućenu načelniku općine Ugljevik Vasiliju Periću i vladi RS u kojoj traže da se sačuvaju sela u kojima živi oko 2600 osoba. Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini, rekao je za Deutsche Welle da je riječ o kolonijalnom zaposjedanju prirodnih bogatstava. Prve štete osjetili bi mještani okolnih sela, a potom cijela RS. On ne vjeruje da će se izgraditi termoelektrana Ugljevik 3, snage 600 megavata, dvostruko snažnija od postojeće termoelektrane Ugljevik 1.  

Komentirajte prvi

New Report

Close