Povlašteni ruski ulagači uništili energetiku Republike Srpske

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2019. u 21:59
Rafinerija nafte Brod, u remontu od siječnja, počela je smanjivati broj radnika Ivica Galović/PIXSELL

Gubici naftne industrije milijardu eura, Rusi odustali od gradnje više hidroelektrana.

Godinu dana nakon potpisivanja Sporazuma o gradnji srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas, sjeverno od Banja Luke, vrijednog oko 500 milijuna eura, ruski ulagači odustali su od tog posla, potvrđeno je Radiju Slobodna Europa u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske. Kao razlog je navedeno da je “projekt obustavljen zbog neisplativosti”.

“Prema informacijama koje smo dobili od ruskog investitora, studija ekonomske izvodljivosti je pokazala da projekat za njih nije isplativ”, navodi se u priopćenju Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Dodikove ruske veze

Rusi, ipak, nisu odustali od mogućnosti drugih projekata, kažu u tom ministarstvu.

 

Isključivo izravne pogodbe

“Rusi su sve poslove dobivali izravnom pogodbom, bili su favorizirani od strane Porezne uprave RS, kao u slučaju Rafinerije nafte, redovno su im odobravani reprogrami, odgađane tekuće porezne obveze. Nisu obavljane kontrole kao u slučaju Mitalla, da se utvrdi moguće transferne cijene kada je riječ o Rafineriji nafte, Rafineriji ulja i Optima grupi. I koncesije koje su dobivali dogovorene su izravnom pogodbom”, kaže Siniša Vukelić s portala Capital.ba

“Ruski investitor je još jednom potvrdio zainteresiranost za ulaganje u hidroenergetske projekte i za istraživanje mogućnosti realizacije drugih hidroenergetskih projekata u u RS”, navodi se u priopćenju.

Petar Đokić, tadašnji ministar energetike i rudarstva RS i glavni direktor ruske Kompanije Rakurs inženjering Leonid Černigov u Banja Luci su 14. rujna prošle godine potpisali Memorandum o suradnji na realizaciji projekta četiri kaskadne hidroelektrane na Vrbasu, ukupne snage 86 megavata. Hidroelektrane su trebale biti građene u Trnu, Laktašima, Kosjerevu i Razboju, a snaga svake bi bila 21,4 megavata.

Černigov je tada izjavio kako je osnovni sadržaj Sporazuma “istraživanje mogućnosti za izgradnju hidrocentrala u Republici Srpskoj”, dodajući da je njegova kompanija spremna uraditi nužne analize i razmotriti mogućnost pronalaska investitora. “Ovdje neće biti učinak samo kroz gradnju hidroelektrana, nego i kroz značajno povećani obujam poljoprivredne proizvodnje. Također će biti uređeno pitanje kvalitetnog navodnjavanja Lijevča polja”, naveo je tadašnji ministar energetike RS.

Ruska ulaganja u Republiku Srpsku temeljila su se uglavnom na energetskom sektoru. Ali nije ovo prvi takav projekt od kojeg ruski ulagači odustaju.

Prema riječima Siniše Vukelića, urednik portala Capital.ba Republika Srpska nema nekih pozitivnih iskustava s ruskim ulagačima, ali ruske političke veze Milorada Dodika očito pomažu da ruske kompanije u RS imaju povlašten položaj u odnosu na konkurenciju.

 

500 milijuna

eura vrijednost je hidroelektra-na koje je trebala graditi ruska tvrtka

“Imamo njihov prvi dolazak u Rafineriju nafte u Brodu koja je u remontu od siječnja, ali koja, sudeći prema izjavama resornog ministra, neće proraditi ove godine, a istovremeno smanjuju i broj radnika. Ako uzmemo u obzir da sve četiri njihove kompanije u naftnoj industriji bilježe oko dvije milijarde maraka ili milijardu eura gubitka, njihova financijska održivost vrlo je upitna”, objašnjava Vukelić.

Serdarov napustio projekte

S druge strane, početkom svibnja između Rafinerije nafte Brod, Crodux plina i ruskog Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije, te Plinacroa potpisan je ugovor o opskrbi plinom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, čime bi trebao biti riješen problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Vukelić navodi i kako je prije nekoliko mjeseci objavljeno da kompanija Comsar Energy ruskog poduzetnika Rashida Serdarova odustaje od projekata u RS vrijednih oko 500 milijuna eura. Riječ je, prije svega, o hidroelektrani Mrsovo koja nije izgrađena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close