Povjerenik EU-a zauzima se za ubrizgavanje gotovine Grčkoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2012. u 13:54
Johannes Hahn (Foto: Epa)

Europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn rekao je u petak da je “razočaran” kašnjenjem, kako na grčkoj, tako i na europskoj razini, s ubrizgavanjem gotova novca u grčko gospodarstvo.

Europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn rekao je u petak da je "razočaran" kašnjenjem, kako na grčkoj, tako i na europskoj razini, s ubrizgavanjem gotova novca u grčko gospodarstvo.

S obzirom na presudnu važnost tog pitanja za spašavanje grčkih malih i srednjih poduzeća koja se guše zbog mjera štednje i nepovjerenja inozemnih dobavljača, "ne mogu prihvatiti dodatna kašnjenja (…) govorimo o tome da budemo ljudi", istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u Ateni.

Rekao je da će u vezi s time "obaviti nekoliko telefonskih razgovora", među kojima i s Europskom investicijskom bankom (EIB), ali je natuknuo da će također pokušati djelovati na grčki bankarski sektor. EIB se u srpnju obvezao da će pomoći u financiranju grčkih malih i srednjih poduzeća tako što će do 2015. uplatiti u jamstveni fond 1,44 milijarde eura.

Grčka koalicijska vlada koju predvodi konzervativni premijer Antonis Samaras postavila je ubrizgavanje gotova novca u gospodarstvo za svoj prioritet, s obzirom na razmjere nezaposlenosti od 25,1 posto u srpnju i na recesiju koja će se, očekuje se, nastaviti u 2013., šestu godinu zaredom.

No da bi sve prošlo što bezbolnije, Grčka i banke, koje su na putu dokapitalizacije, očekuju isplatu tranše u iznosu od 31,2 milijarde eura u okviru zajma koji su odobrili EU i MMF. Ta je isplata blokirana od lipnja jer se čeka novi plan ušteda i reforma u Grčkoj, poštujući obveze koje je ta zemlja preuzela prema svojim vjerovnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close