Potražnja za novim automobilima u Hrvatskoj doživio snažan rast, Europa stagnira

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. svibanj 2019. u 15:12
Foto: Getty Images

Među pet najvećih europskih tržišta najveći je pad potražnje bilježila Velika Britanija, za 4,1 posto.

Potražnja za automobilima u Europi stagnirala je u travnju dok se u Hrvatskoj snažno oporavila nakon pada u prethodnom mjesecu, pokazali su u petak objavljeni podaci udruženja europskih proizvođača automobila ACEA.

U travnju je u 27-članoj EU (bez Malte za koju podaci nisu dostupni) registrirano nešto više od 1,3 milijuna novih automobila, što je gotovo na razini istog mjeseca prošle godine, pokazali su podaci ACEA-e.

U ožujku njihov je broj smanjen za 3,9 posto.

"Glavni su motor potražnje u regiji bile zemlje srednje Europe koje su zabilježile rast od 4,6 posto", naglašavaju u ACEA-i.

U skupini 'stare' Europe potražnja je neznatno smanjena, pokazuje izvješće.

Među pet najvećih europskih tržišta najveći je pad potražnje bilježila Velika Britanija, za 4,1 posto. Smanjena je i potražnja u Njemačkoj, najvećem europskom tržištu, za 1,1 posto.

Najviše je pak u toj skupini porasla potražnja u Španjolskoj, za 2,6 posto. Slijedi Italija s 1,5 posto dok je u Francuskoj potražnja gotovo stagnirala.

Među vodećim tržištima 'nove' Europe Poljska je zabilježila 3,7-postotni rast broja registriranih novih automobila dok je u Mađarskoj ona porasla tri posto.

Češka je bilježila 5,5-postotni pad, pokazuju podaci ACEA-e.

U Hrvatskoj je u travnju prema podacima ACEA-e registrirano 8.650 novih automobila, 22,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U ožujku potražnja se smanjila za petinu.

Pad europske potražnje u prva četiri mjeseca 2019.

U prva četiri ovogodišnja mjeseca potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a pala je za 2,6 posto, uz registrirana 5,3 milijuna novih automobila.

Pritom je u skupini vodećih tržišta potražnja stagnirala u Njemačkoj i Francuskoj. U Italiji i Španjolskoj izrazitije je smanjena, za 4,6 odnosno 4,5 posto. Pad je zabilježen i u Velikoj Britaniji, za 2,7 posto.

U široj skupini 'stare' Europe potražnja je u prva četiri ovogodišnja mjeseca pala za 3,0 posto, dok je u 'novoj' Europi porasla za 1,4 posto.

U Hrvatskoj su u prva četiri ovogodišnja mjeseca prema podacima ACEA-e registrirana ukupno 20.822 nova automobila, čime je potražnja gotovo stagnirala u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Komentirajte prvi

New Report

Close