Poticaji od 892 milijarde dolara čekaju Trumpov potpis

Autor: Poslovni dnevnik , 22. prosinac 2020. u 21:59
Novim paketom američki građani dobit će 600 dolara izravne novčane pomoći/REUTERS

Ovim paketom proračunskih poticaja se osigurava izravna novčana pomoć većini Amerikanaca u iznosu od 600 dolara.

Američki Kongres u ponedjeljak je odobrio paket fiskalne ekonomske pomoći vrijedan 892 milijarde dolara, osiguravši tako spas gospodarstvu i pojedincima pogođenima pandemijom koronavirusa te nastavak financiranja savezne vlade. Očekuje se da će uskoro i predsjednik Donald Trump potpisati taj paket pomoći.

Nakon dugotrajnih teških pregovora između republikanaca i demokrata, oba doma Kongresa radila su dugo u noć na izglasavanju tog prijedloga zakona. Odobrio ga je Zastupnički dom, a nekoliko sati kasnije i Senat. Ovim paketom proračunskih poticaja se osigurava izravna novčana pomoć većini Amerikanaca u iznosu od 600 dolara, povećava se naknada za nezaposlene, produljuje moratorij na ovrhe.

Milijarde dolara pomoći namijenjene su i za mala gospodarstva, pomoć u hrani, distribuciju cjepiva, te prijevoz i zdravstvenu zaštitu.

Novi paket poticaja usuglašen je nakon višemjesečnih pregovora, a dolazi u vrijeme ubrzanog širenja zaraze bolesti COVID-19 kojim se u SAD-u svakoga dana zarazi više od 214.000 ljudi. To će biti drugi najveći ekonomski poticaj u američkoj povijesti, nakon paketa mjera pomoći vrijednog 2,3 bilijuna dolara usvojenoga u ožujku.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, izjavila je da podržava zakon o pomoći pogođenima koronavirusom, iako u njega nije uključena izravna pomoć državi i lokalnim vladama, što su demokrati tražili.

Rekla je da će ponovno to zatražiti sljedeće godine nakon što dužnost američkog predsjednika preuzme Joe Biden.

Komentirajte prvi

New Report

Close