Posljednji manevar tehnološkog diva da izbjegne 2,4 milijarde dolara kazne na Sudu EU-a

Autor: Ana Blašković , 20. rujan 2023. u 06:47
Foto: Reuters

Kompanija tvrdi da EK nije dokazala da je različito postupanje prema konkurentima zloupotreba.

Google je u utorak povukao posljednji potez na najvišem europskom sudu u pokušaju da poništi antimonopolsku kaznu od 2,42 milijarde eura koju mu je Europska unija izrekla za zlouporabu tržišta u vezi s njegovom uslugom kupnje, argumentirajući da regulatori nisu dokazali antikonkurentske prakse.

Google se obratio Sudu pravde Europske unije (CJEU) nakon što je Opći sud 2021. Godine odbacio prigovor na kaznu koju je 2017. nametnula tadašnja šefica EU-a za antitrustove Margrethe Vestager, podsjeća Reuters. Bila je to prva od tri kazne za nekonkurentne prakse koje su Google ukupno stajale 8,25 milijardi eura u posljednjem desetljeću.

Nepravedno favoriziranje

EK optužuje da je Google koristio algoritme za nepravedno favoriziranje usluge usporedbe cijena, što je u suprotnosti s pravilima EU.

Drugačiji tretman
Googleov odvjetnik Thomas Graf rekao je da Europska komisija nije uspjela dokazati da je različito postupanje kompanije prema konkurentima bilo zloupotreba te da drugačije postupanje prema pojedinim klijentima samo po sebi nije protivno konkurenciji.

“Tvrtke se ne natječu tretirajući konkurente jednako sa samima sobom. One se natječu tretirajući ih drugačije. Cijela poanta tržišnog natjecanja je da se tvrtka razlikuje od suparnika. Ne da se uskladi sa suparnicima kako bi svi bili isti”, rekao je za Graf Vijeću sastavljenom od 15 sudaca.

“Kvalificiranje svakog različitog tretmana, a posebno različitog tretmana tvrtki prve i treće strane, kao zlouporabe potkopalo bi tržišno natjecanje. Umanjilo bi sposobnost i poticaje tvrtki da se natječu i inoviraju”, rekao je odvjetnik te tehnološke kompanije.

8,25

milijardi eura kazni platio je Google u zadnjem desetljeću

Odvjetnik Europske komisije Fernando Castillo de la Torre odbacio je Googleove argumente, rekavši da je tvrtka koristila svoje algoritme za nepravedno favoriziranje usluge usporedbe cijena, što je u suprotnosti s antimonopolskim zakonima Unije. “Google je imao pravo primijeniti algoritme koji smanjuju vidljivost određenih rezultata koji su bili manje relevantni za korisnički upit”, rekao je.

“Ono što Google nije imao pravo učiniti je iskoristiti svoju dominaciju u općem pretraživanju kako bi proširio svoju poziciju nad usporednom kupnjom promičući rezultate svojih usluga i ukrašavajući ih atraktivnim značajkama i primjenom algoritama koji su skloni gurati rezultate suparnika i prikazivanje tih rezultata bez atraktivnih karakteristika”, rekao je Castillo de la Torre. Sud pravde Europske unije pravorijek će donijeti u narednim mjesecima.

Iskoristio svoju dominaciju
Slučaj Googlea i druga dva koja uključuju mobilni operativni sustav Android i uslugu oglašavanja AdSense, međutim, blijede u usporedbi s tekućim slučajem Unije protiv monopola u Googleovom unosnom poslu digitalnog oglašavanja u kojem su regulatori u lipnju zaprijetili da će razbiti tvrtku.

Europski regulatori rekli su da će Google možda morati prodati dio svog unosnog ‘adtech’ poslovanja zbog sumnje na antikonkurentske prakse. Ujedno su zaprijetili tvrtki najstrožom kaznom dosad, podsjeća Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close