Posljedice opsežnije obustave protoka nafte kroz Hormuški tjesnac bile bi enormne

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. siječanj 2024. u 09:26
Foto: PRESS ASSOCIATION

Tržišta je u ovom tjednu poljuljala eskalacija krize u Crvenom moru.

Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima prema 80 dolara budući da ulagači strahuju od eskalacije sukoba na Bliskom istoku i poremećaja u transportu nafte kroz Hormuški tjesnac.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,21 dolar nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,13 dolara višoj cijeni, od 74,15 dolara.

Tržišta je u ovom tjednu poljuljala eskalacija krize u Crvenom moru.

Krajem prošle godine jemenski Huti, koji se nazivaju Ansar Allah, počeli su u tjesnacu Bab al-Mandab na ulazu u Crveno more napadati komercijalne brodove povezane s Izraelom kako bi iskazali potporu palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim oružanim snagama u Pojasu Gaze.

U noći sa četvrtka na petak SAD i Britanija odgovorili su napadima na vojne ciljeve u Jemenu povezane s tom skupinom, koja je najavila odgovor. Eskalacija je na naftnom tržištu potaknula strah da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti na cijelu regiju i omesti opskrbu.

Važna je točka na prometnim pravcima na Bliskom istoku i Hormuški tjesnac, koji kontrolira Iran. Iranska mornarica zaplijenila je četvrtak tanker koji je iračku sirovu naftu namijenjenu Turskoj prevozio južno od tjesnaca.

“Posljedice eventualne opsežnije obustave protoka (nafte) kroz Hormuški tjesnac bile bi do tri puta snažnije od cjenovnih šokova 1970-ih i dvostruko veće od utjecaja ukrajinskog rata na tržište plina i nadovezale bi se na već krhke opskrbne lance i razine zaliha”, rekao je Saul Kavonic iz MST Marquee.

Kroz Hormuški tjesnac dnevno prolazi više od 20 milijuna barela nafte, što odgovara otprilike petini ukupne globalne potrošnje, naveli su u bilješci analitičari ING-a.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su “ciljani udari” u Jemenu jasna poruka da SAD i partneri neće tolerirati napade na svoje osoblje niti “dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe”.

Glasnogovornik Huta odgovorio je da će skupina i dalje ciljati brodove koji idu prema Izraelu.

Vodeća izvoznica nafte Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i “izbjegavanje eskalacije”, dodajući da prati situaciju uz veliku zabrinutost.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica neznatno pojeftinio, na 78,88 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close