Poseban novi porez za one koji su se obogatili za vrijeme korone? Neki su masno zaradili

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. travanj 2021. u 14:10
FOTO: REUTERS/Henry Nicholls

“Pozivam vlade da razmotre uvođenje ‘solidarnog’ ili poreza na bogatstvo onima koji su profitirali tijekom pandemije kako bi se smanjila ekstremna nejednakost,” izjavio je Guterres.

Vlade bi trebale razmisliti o “solidarnom” oporezivanju pojedinaca koji su se obogatili u vrijeme pandemije koronavirusa kako bi se smanjila ekstremna nejednakost, poručio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

“Moramo se pobrinuti da novac bude usmjeren tamo gdje je najpotrebniji. Najnovija izvješća signaliziraju da je bogatstvo najbogatijiih ljudi na svijetu u proteklih godinu dana poskočilo za 5.000 milijardi dolara”, rekao je Guterres u ponedjeljak na sastanku UN-a o financiranju razvoja.

“Pozivam vlade da razmotre uvođenje ‘solidarnog’ ili poreza na bogatstvo onima koji su profitirali tijekom pandemije kako bi se smanjila ekstremna nejednakost,” izjavio je Guterres.

Ponovio je da bi skupina 20 bogatih i velikih gospodarstava u nastajanju trebala produljiti moratorij na servisiranje duga na 2022. godinu i proširiti ga kako bi se i zemljama u razvoju i gospodarstvima sa srednjim dohotkom pomoglo u oporavku od pandemije.

“No, ne smijemo stati na olakšavanju otplate duga, moramo hitno ojačati arhitekturu međunarodnog duga kako bismo okončali smrtonosne cikluse dužničkih valova, globalne dužničke krize i izgubljena desetljeća”, naglasio je tajnik UN-a.

Ponovo je apelirao i da cjepiva protiv covida-19 budu dostupna svim zemljama i da se osigura dodatni novac za potpuno financiranje fonda za raspodjelu cjepiva COVAX-a.

“Inzistiranje na jednakosti u globalnom odgovoru na pandemiju i oporavku test je multilateralizma, na kojem trenutno ne dobivamo prolaznu ocjenu. Razmotrimo samo cijepljenje – samo 10 zemlja svijeta ima oko 75 posto cjepiva”, naglasio je čelnik UN-a.

Cijepljenje je tek jedan od primjera (koji govore u prilog toj ocjeni”Napori povezani s cijepljenjem je jedan od primjera. Samo 10 zemalja u svijetu provelo je oko 75 posto globalnih cijepljenja”, rekao je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Guzterezu, ne k. ki

New Report

Close