Posao u javnim nabavama u RS može se dobiti samo uz mito

Autor: Poslovni dnevnik , 10. studeni 2015. u 22:00
Mito je prilično rašireno u Republici Srpskoj

Više od 60% ispitanika smatra da postojeće prakse u javnim nabavama u RS pridonose postojanju sive ekonomije.

Većina poslodavaca u RS smatra da kroz postupak javne nabave ne mogu dobiti posao bez podmićivanja i isplata dužnosicima odgovornim za natječaj ili drugim povezanim osobama, pokazalo je najnovije istraživanje Unije udruženja poslodavaca RS, pišu Nezavisne novine.

Naime, čak 42 posto poslodavaca iz RS koji su sudjelovali u istraživanju smatra da najbolji ponuđač može rijetko dobiti javni natječaj, a da ne obavi nedopuštene isplate dužnosnicima odgovornim za natječaj ili drugim povezanim osobama. Na isto pitanje 14 posto ispitanih poslodavaca je navelo da najbolji ponuđač nikada ne može dobiti javni natječaj bez podmićivanja, što zajedno čini više od polovine ispitanika. Usto, više od 60 posto ispitanika smatra da postojeće prakse u javnim nabavkama u RS pridonose postojanju sive ekonomije.

 

56posto

poslodavaca smatra da ne mogu dobiti posao na natječaju za javnu nabavu bez mita

Takvi odgovori imaju potvrdu i u rezultatima istraživanja drugih institucija i međunarodnih organizacija. Kao primjer navode se istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj konkurentnosti, gdje se ukazuje na davanja mita i neregularna plaćanja od strane gospodarskih subjekata, bilo da je riječ o poslovima uvoza ili izvoza, komunalnim uslugama, plaćanju poreza, dobivanju ugovora i dozvola od strane javnih institucija ili o ishodovanju povoljnih sudskih presuda.  Prema pokazatelju prakse podmićivanja i neregularnog plaćanja, BiH je najgore rangirana u odnosu na zemlje u regiji. Rajko Kecman, član Predsjedništva udruge Tender, rekao je da je problem u Zakonu o javnim nabavama, koji nije regulirao ta pitanja, kao u Srbiji ili Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close