Poruke iz Davosa hladan tuš za europske burze

Autor: Ana Blašković , 18. siječanj 2024. u 06:33
Predsjednica ECB-a Christine Lagarde signalizirala je da se pad kamatnih stopa neće dogoditi prije ljeta/Reuters

Stoxx Europe 600 pao je 1,2 posto nedugo nakon što je Lagarde rekla da očekivanja tržišta oko smanjenja stope ECB-a ovog proljeća “ne pomažu” u borbi protiv inflacije.

Nakon što je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde u Davosu signalizirala da će se kamatne stope u eurozoni krenuti smanjivati na ljeto, a ne u proljeće, europske dionice i obveznice su zabilježile pad.

Stoxx Europe 600 pao je 1,2 posto nedugo nakon što je Lagarde rekla da očekivanja tržišta oko smanjenja stope ECB-a ovog proljeća “ne pomažu” u borbi protiv inflacije.

Upitana slaže li se s kolegama članovima Upravnog vijeća ECB-a koji su signalizirali da se smanjenje stope očekuje ovog ljeta, Lagarde je rekla: “I ja bih rekla da je to vjerojatno, ali moram biti rezervirana”. FT prenosi da su njezini komentari uslijedili nakon što je londonski FTSE 100 pao 1,6 posto pošto je inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu porasla na 4 posto u prosincu.

Ekonomisti su očekivali rast od 3,8 posto, inače prvi skok inflacije na Otoku od veljače 2023. Francuski Cac 40 pao je 1,1 posto, dok je njemački Dax skliznuo 1 posto. Crobex10 Zagrebačke burze bio je u rano poslijepodne u minusu 0,63 posto, na 2610,56 bodova.

Lagarde je rekla da će ECB imati potrebne informacije o pritiscima na plaće do “kasnog proljeća”, a riječ je o ključnim podacima prije odluke o smanjenju stopa. Rasprodaja je pogodila i tržišta obveznica: prinos na 10-godišnje britanske obveznice popeo se na 3,87 posto.

Prinos njemačke 2-godišnje obveznice porastao je na 2,63 posto, najviše od početka prosinca. Godišnji rast cijena u eurozoni usporio je s 10,6 posto u listopadu 2022. na 2,9 posto u prosincu. Međutim, Lagarde je upozorila da je inflacija još uvijek previsoka u radno intenzivnom uslužnom sektoru (4 posto) i da postoji rizik od visokog rasta plaća. 

Komentirajte prvi

New Report

Close