Portugal najavljuje 500 milijuna eura hitne pomoći poljoprivrednicima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. veljača 2024. u 15:01
FOTO: REUTERS/Pedro Nunes

Portugalska tehnička vlada najavila je 500 milijuna eura hitne pomoći poljoprivrednicima kako bi im smanjila teret troškova goriva i ublažila posljedice suše. 

U sklopu paketa ministrica poljoprivrede Maria do Ceu Antunes najavila je u srijedu smanjenje poreza na dizelsko gorivo za 55 posto i 120 milijuna eura potpora za organsku i mješovitu poljoprivredu.

Oko 200 milijuna eura trebalo bi ublažiti posljedice dugotrajne suše.

Mjere su najavljene nakon sastanka s predstavnicima najvećeg udruženja poljoprivrednika CAP i ispunjavaju dio njihovih zahtjeva.

CAP zastupa 280.000 poljoprivrednika i žalio se da vlada smanjuje potporu organskoj i mješovitoj poljoprivredi. U srijedu poručili su da neće organizirati prosvjede dok se ne uspostavi nova vlada” nakon izbora 10. ožujka “kako bi se očuvala nacionalna stabilnost”.

“Itekako smo svjesni poteškoća u posljednje četiri godine. (Vlada) paketom (mjera) nastoji ispuniti očekivanja poljoprivrednika”, rekla je do Ceu Antunes.

Skupina manjih udruga ipak planira prosvjedovati.

Nacionalna poljoprivredna konfederacija, koja predstavlja mala i srednja gospodarstva, najavila je u utorak da će krajem tjedna organizirati niz prosvjeda i sporih marševa u gradu Aveiru, a izlazak na cestu najavljuje i novoformirani Građanski pokret za poljoprivredu.

Poljoprivrednici će prosvjedovati kako bi se borili za prava građana na primjerenu hranu, pravedne uvjete i valorizaciju sektora, poručili su iz Građanskog pokreta za poljoprivredu.

Komentirajte prvi

New Report

Close