Portorož se boji da će žica na granici otjerati turiste

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2015. u 12:50
Lokalne vlasti i građani s obje strane granice traže uklanjanje bodljikave žice/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Velik dio turističkog prihoda Portorož ostvaruje krajem godine kada za novogodišnje praznike dođu tisuće Austrijanaca, Nijemaca i Talijana.

Žičana ograda koja se postavlja na granici s Hrvatskom uz rijeku Dragonju, odnosno Kanal Svetoga Odorika, može donijeti veliku štetu turizmu na slovenskoj obali, upozoravaju u Portorožu koji ima brojne hotele (Kempinski Palace nedavno je kupio srpski poduzetnik Miodrag Kostić) i godišnje ostvaruje 1,4 milijuna noćenja.

"Zasad nema otkaza rezervacija, ali to ne možemo isključiti", rekla je za Dnevnik direktorica lokalne turističke zajednice Patricija Gržinič. "Gosti kod nas dolaze jer važimo za destinaciju koja je sigurna, a žica to mijenja pa se brzo mogu preusmjeriti drugamo", kazala je Gržinič, dodavši da je ogorčena odlukom vlade koja se obrazlaže mogućim dolaskom ilegalnih migranata, što joj se ne čini vjerojatnim. "Ne vjerujem da bi Hrvati dopustili da se migrantska ruta preusmjeri na Istru koja je ključna za njihov turizam i zato smatram da je žičana ograda na Dragonji nepotrebna", dodala je Gržinič. Prema njenim riječima, već je bilo telefonskih poziva u kojima su se potencijalni gosti raspitivali je li točno da su u hotelima smještene izbjeglice, što nije istina, ali šteti turističkom imidžu cijele Slovenije.

 

1,4milijuna

noćenja godišnje ostvaruje Portorož

Velik dio turističkog prihoda Portorož ostvaruje upravo na kraju godine, kad novogodišnje praznike na slovenskoj obali provode tisuće Austrijanaca, Nijemaca i Talijana.  Inače, Slovenija već sada 12,7 posto svog BDP-a ostvaruje od turizma. Ta djelatnost, zajedno s dodatnim učincima godišnje donese prihod od 4,83 milijarde eura, a zadnjih desetak godina stalno raste. Prema broju posjeta i noćenja Portorož je vodeći u državi, ispred Ljubljane, Bleda, te Brežica u kojima su popularne terme Čatež.

U Portorožu, gradu s manje od tri tisuće stanovnika, u ljetnoj je sezoni mnogo Slovenaca koji u njemu imaju vile ili apartmane i kuće za odmor, ali i tisuće stranaca koji nalaze smještaj u jednom od 37 hotela, od onih velikih s pet zvjezdica, pa do malih obiteljskih hotela uz samu plažu. Za uklanjanje bodljikave žice založio se i piranski gradonačelnik Peter Bossman, koji tvrdi da je iluzija kako bi žica otjerala migrante ako bi se pojavili na tom pravcu. Nezadovoljni su također i vlasnici poljoprivrednih parcela uz Dragonju, te gostioničari i oni koji se bave agrarnim turizmom, ali i lokalne vlasti.

"Postavljanje žičane ograde uz Dragonju predstavlja krajnju ludost", rekli su za Dnevnik Ingrid Mahnič i Denis Fakin, predsjednici mjesnih odbora Dragonja i Sečovlje, dodavši da im sada žicu postavlja vojska koja se tu nije pojavila prije nekoliko godina, kada su bile poplave. Mahnič je rekla da su joj u općini Piran kazali da je iz Ljubljane obećano kako će žica biti uklonjena prije ljetne turističke sezone, odnosno na proljeće, ali da je time zbunjena jer se je prije tvrdilo da je žica na tom području potrebna upravo zbog navodne opasnosti skretanja migrantske rute na jadransku obalu u proljetnim mjesecima. 

Primorsko-goranska županija

U nedjelju prosvjed na graničnom prijelazu Rupa

Istarski župan Valter Flego poručio je nakon sastanka s gradonačelnicima i načelnicima hrvatskoga i slovenskoga pograničnog dijela Istre kako su svi jednoglasni u tome da je žica na granici nepotrebna. Primorsko-goranska Županijska skupština osudila je podizanje žičanih ograda uz zelenu granicu na području Liburnije i Gorskog kotara te zatražila njihovo uklanjanje, a za nedjelju je najavljen prosvjed na graničnom prijelazu Rupa.

Komentirajte prvi

New Report

Close