Porsche i Siemens rade gorivo koje neće zagađivati: Iduće godine planirana proizvodnja oko 130.000 litara e-goriva

Autor: Poslovni dnevnik , 16. rujan 2021. u 11:28
Iz Porschea su poručili kako već do 2030. žele biti bilancijski ugljično neutralna kompanija/REUTERS

Sjeverno od mjesta Punta Arenas u čileanskoj Patagoniji će prvo nastati pilot-postrojenje koje bi 2022. godine trebalo proizvoditi oko 130.000 litara e-goriva.

Proizvođač sportskih vozila Porsche i Siemens Energy u mjestu Punta Arenas u Čileu grade zajedno s nizom međunarodnih poduzeća industrijsko postrojenje za proizvodnju gotovo ugljično neutralnog goriva (eFuel, e-gorivo).

Sjeverno od mjesta Punta Arenas u čileanskoj Patagoniji će prvo nastati pilot-postrojenje koje bi 2022. godine trebalo proizvoditi oko 130.000 litara e-goriva. U dvije etape je predviđeno širenje kapaciteta, i to na oko 55 milijuna litara do 2024. godine i na oko 550 milijuna litara do 2026. godine.

Siemens Energy je uz to već započeo s pripremnim radovima za sljedeću fazu projekta. “Drago mi je što zajedno sa snažnim međunarodnim partnerima iz gospodarstva i politike napredujemo po pitanju ovog međunarodnog projekta vodilje za vodikovu ekonomiju”, kazao je Armin Schnettler, izvršni dopredsjednik za New Energy Business u Siemens Energyju.

Porsche je inicirao demonstracijski projekt te će e-goriva u budućnosti primjenjivati u vlastitim vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Michael Steiner, član uprave za istraživanje i razvoj u Porscheu rekao je da je cijeli Porsche već 2030. želi biti bilancijski ugljično neutralan. “Naša ikona, 911-ica, posebno je prikladna za primjenu e-goriva”, kaže Steiner.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mislim da je potreban vodik..Iz atmosfere se uzima CO2 te se kombinira sa vodikom za proizvodnju klasničnog goriva…Potrošnjom tog goriva maksimalno se može emitirati ista količina CO2 koja je uzeta iz atmosfere prilikom proizvodnje tako da je neto rezultat nula emisija..

El., automobili imaju prostora za rast ali masovni tj. totalni prelazak bio bio ludost…Jer su neki problemi koje imaju el.automobili nerješivi.. Nisu el. automobili za sve upotrebe..

Prije nekoliko mjeseci sam čitao o ovom projektu i moram priznati da mi je drago da se neko toga uhvatio…

New Report

Close