‘Porezni čarobnjak’ najavio na što će se najviše fokusirati

Autor: Tomislav Pili , 17. siječanj 2020. u 08:24
Mihail Mišustin došao je na čelo ruske porezne uprave 2010. godine/REUTERS

Mišustin je značajno povećao prihod od PDV-a, a u obraćanju Dumi najavio je fokus na obnovu infrastrukture.

Samozatajni šef porezne uprave koji je zbog digitalizacije prikupljanja poreza zaradio lovorike odličan je izbor za novog ruskog premijera, ocjenjuju tamošnji poduzetnici.

Ruski parlament razmotrio je u četvrtak imenovanje novog premijera 53-godišnjeg Mihaila Mišustina kojeg je u srijedu imenovao predsjednik Vladimir Putin, nakon nenadane ostavke vlade i najave ustavnih promjena. 

Odgovornost Medvedeva
Već bivšoj vladi Dmitrija Medvedeva posljednjih se godina "stavljala na teret" odgovornost za slabašan ekonomski rast i stagnirajući životni standard Rusa. Rušenje Medvedeva – jednog od najdugovječnijih Putinovih suradnika – moglo bi pomoći vladaru Kremlja u dodatnom povećanju popularnosti pred kraj mandata, smatraju analitičari. Rasprava o Mišustinu u ruskoj Dumi bila je samo formalnost jer je parlament u potpunosti pod kontrolom zastupnika odanih Putinu, ocjenjuje agencija France presse.

Naime, još prije početka parlamentarne rasprave Putinova stranka Jedinstvena Rusija javno je podržala izbor Mišustina. Nepoznat široj javnosti, Mišustin je već deset godina na dužnosti ravnatelja porezne uprave na kojoj je izgradio ugled uspješnog čovjeka. Novi ruski premijer krajem 80-ih diplomirao je na tehnološkom fakultetu u ruskoj prijestolnici, a 1998. ulazi u državnu službu kao potpredsjednik porezne službe i zamjenik ministra zadužen za isti resor.

 

64 posto

skočili su prihodi od PDV-a između 2014. i 2018. godine

Obnašao je visoke dužnosti u vladinim agencijama, a 2010. kao Putinov odabranik za tu poziciju dolazi na čelo porezne uprave sa zadaćom da je temeljito modernizira. I u tome je i više nego uspio. Naime, pod njegovim ravnanjem izgrađen je elektronički sustav fiskalizacije koji omogućava poreznicima uvid u svako plaćanje koje se izvrši od Sankt Peterburga do Vladivostoka. I to u roku od 90 sekundi. Vrlo efikasno prikupljanje poreza i suzbijanje poreznih utaja – prvenstveno među "običnim građanima" – te posljedično snižavanje korupcije među poreznim službenicima omogućilo je Rusiji značajno podizanje poreznih prihoda, unatoč umjerenom rastu gospodarstva.

Kako piše Financial Times, između 2014. i 2018. prihodi od poreza na dodanu vrijednost skočili su za 64 posto, značajno više od rasta osobne potrošnje u tom razdoblju od 21 posto. Ruska porezna uprava uspjela je izgraditi takav sustav jer je na čelo došao stručnjak s tehničkom naobrazbom, a ne političar, smatraju analitičari. A upravo činjenica da je Mišustin tehnokrat, bez značajnog političkog iskustva, čini ga idealnim za novog ruskog premijera. "Putin neće stvoriti figuru koja se može početi natjecati s njime. To je učinio s Medvedevim i to nije funkcioniralo", tumači za FT Gleb Pavlovskij, politički analitičar koji je radio u Kremlju.

Licitacija imenima
Kako neslužbeno tvrde, ruski poduzetnici vrlo su ugodno iznenađeni Mišustinovim izborom. "Mišustin je daleko najkvalificiraniji u ruskom političkom spektru", izjavio je jedan čelnik velike ruske kompanije koji je želio ostati anoniman. Inače, nakon pada Medvedove vlade u javnosti se nakratko počelo licitirati nizom imena. Kandidati za novog premijera tako su bili moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin, ministar obrane Segej Šoigu, zamjenik premijera Dmitrij Kozak, pa čak i nekadašnji Putinov tjelohranitelj Aleksej Djumin.

Neki su na toj poziciji čak vidjeli i Putinove kćeri, Mariju i Ekaterinu. Kako prenosi agencija TASS, Mišustin je u obraćanju zastupnicima Dume istaknuo kako će napraviti određene kadrovske promjene u kabinetu, ali ih nije detaljnije pojasnio. K tome, izjavio je da će se fokusirati na implementiranje nacionalnog programa ulaganja u infrastrukturu kojeg je zamislio predsjednik Putin. To sugerira veću javnu potrošnju.

Dmitrij Dolgin, ekonomist u ruskoj podružnici ING banke, izjavio je za Bloomberg da su strani investitori do sada cijenili usmjerenost bivše vlade na konzervativnu fiskalnu politiku. Međutim, ako je suditi po kretanju indeksa Moskovske burze, investitori nemaju ništa protiv Putinova odabranika za novog premijera. Oko 14.40 sati po lokalnom vremenu indeks RTS bilježio je rast preko pola posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close