Porast broja zaraženih usporio oporavak gospodarstava eurozone

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2020. u 21:59
Opetovano uvođenje ograničenja koja posebno utječu na europski sektor usluga potkopalo je oporavak/REUTERS

Indeks menadžera nabave (PMI) pao je u kolovozu za 3,3 boda u odnosu na srpanj.

Gospodarstvo eurozone usporilo je u kolovozu, odražavajući posustajanje aktivnosti u uslužnom sektoru zbog novih slučajeva zaraze koronavirusom koji su poljuljali ionako krhku potražnju, izvijestila je u petak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) pao je u kolovozu za 3,3 boda u odnosu na srpanj, kliznuvši na 51,6 bodova, procijenila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka. „Oporavak eurozone oslabio je u kolovozu, naglašavajući temeljnu slabost potražnje koju uzrokuje pandemija“, konstatira Markitov direktor za ekonomiju Andrew Harker.

„Oporavak su potkopale naznake rasta broja slučajeva zaraze u više dijelova eurozone i opetovano uvođenje ograničenja koja posebno utječu na sektor usluga dok su proizvodne tvrtke zabilježile izraziti rast proizvodnje i novih narudžbi“, dodaje Harker.

Gospodarstvo eurozone poraslo je u srpnju prvi puta u pet mjeseci, nagovijestivši oporavak od posljedica epidemije i poremećaja koje su mjere njezina suzbijanja prouzročile širom eurozone.

U kolovozu je oporavak usporio, pri čemu su aktivnosti u uslužnom sektoru gotovo stagnirale dok je industrijska proizvodnja porasla najsnažnije od travnja 2018., bilježe u Markitu.

„Eurozona se nalazi na raskršću – ili će rast u narednim mjesecima ponovo ojačati ili će nastaviti posrtati, nakon početnog oporavka koji je donijelo ukidanje blokada“, naglašava Harker.

Komentirajte prvi

New Report

Close