Ponovno oživjelo tržište nekretnina, lani prodane kuće i stanovi vrijedni 120 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2018. u 13:59
Zatraženo je više od 150 novih građevinskih dozvola/Davor Puklavec/PIXSEL

Gradilišta svakodnevno niču u crnogorskoj metropli turizma koja ostaje najzanimljivije mjesto za građevinske poduzetnike.

U Budvi je prošle godine prodano nekretnina u ukupnoj vrijednosti od 120 milijuna eura, što je najuspješnija godina u proteklih pet godina, pišu Vijesti. 

To potvrđuje naplaćeni iznos poreza na promet nekretninama u iznosu od 2,9 milijuna eura, što je 80 posto od ukupno naplaćenih 3,6 milijuna eura. Prema zakonu, od naplaćenog iznosa 80 posto pripada Općini, a 20 posto državi. U zakonu jasno stoji da je stopa poreza na promet nekretnine proporcionalna i iznosi tri posto od porezne osnovice koja predstavlja tržišnu vrijednost nekretnine u trenutku stjecanja.

 

5 tisuća

€ dosegnule su cijene stambenog kvadrata u Budvi

Iako je iznenađujuće da je u Budvi prošle godine promet nekretnina bio u vrijednosti od čak 120 milijuna eura, računica je jasna i nedvosmisleno ukazuje da je crnogorska metropola turizma i dalje najzanimljivije područje za kupovinu, prodaju ili razmjenu atraktivnih nekretnina. Brojna gradilište koja svakodnevno niču u Budvi, od Jaza do Buljarice, potvrđuju da se u tom gradu i dalje bolja zarada ostvaruje od građevinskog biznisa, nego od turizma, objašnjavaju Vijesti.

Iako je 2017. sigurno bila najprofitabilnija građevinskim poduzetnicima, ni ranije nije bilo mnogo lošije. Tako su 2016., prema plaćenom porezu na promet nekretninama, općinske službe naplatile 2,65 milijuna eura, što je sukladno prometu nekretninama u iznosu od 110 milijuna eura.  Promet nekretnina u 2015. godini bio je oko sto milijuna eura, jer je naplaćeno 2,5 milijuna eura, 2013. je prometovano 90 milijuna eura, dok je 2012. promet nekretninama vrijedio 80 milijuna eura.

Da se građevinski biznis probudio nakon godina stagnacije, svjedoči i broj zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola, koji je veći od 150. Općinsko Tajništvo za urbanizam, nakon stupanja na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, "natjeralo" je brojne građevinare da prije donošenja zakona zatrpaju općinske službe zahtjevima da im se izdaju dozvole po starim zakonskim rješenjima. U skladu s tim, raste i cijena četvornog metra poslovnog i stambenog prostora. Nakon što su prije nekoliko godinu dosegnula minimum, cijene kvadrata su ponovno počele rasti. Cijena stambenog prostora je od 2700 do 5 tisuća eura, dok poslovni prostori postižu cijenu i od 10 tisuća eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close