Polovina Amerikanaca u strahu za svoj novac u bankama

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2023. u 07:00
Anketa je provedena nakon sloma Silicon Valley i Signature Banka, no prije propasti First Republica/Reuters

Ukupno 48 posto ispitanika strahuje za svoj novac, uključujući 19 posto “jako zabrinutih”.

Gotovo polovina Amerikanaca strahuje za novac na bankovnim računima zbog aktualnih previranja u američkom bankovnom sustavu, kao i u financijskoj krizi u 2008., pokazalo je istraživanje Gallupa.

Ukupno 48 posto ispitanika strahuje za svoj novac, uključujući 19 posto “jako zabrinutih”, pokazala je Gallupova anketa. Oko 30 posto ispitanika “nije previše zabrinuto”, a 20 posto “uopće” ne brine za novac koji su položili na bankovne račune.

Anketa je pokazala jaz između ispitanika s fakultetskom diplomom i onih bez diplome. Tako je zabrinutost za novac na bankovnom računu izrazilo čak 54 posto Amerikanaca bez diplome i njih 36 posto njih s diplomom.

Strah od gubitka novčanih pologa muči otprilike svakog drugog ispitanika koji živi u kućanstvu s godišinjim primanjima do 100 tisuća dolara. U kategoriji s višim primanjima zabrinutost je izrazilo njih 40 posto.

Gallup nagađa da su građani s nižim primanjima i oni bez fakultetske diplome možda zabrinuti zato što ne znaju da pologe do 250 tisuća dolara osigurava Savezna agencija za osiguranje depozita (FDIC).

Drugi je mogući razlog možda nezadovoljstvo aktualnom administracijom ili stanjem u američkom gospodarstvu, napominju. Gallup je prošli puta mjerio zabrinutost Amerikanaca za novac na bankovnim računima 2008. godine, na vrhuncu financijske krize, uz vrlo slične rezultate.

Tako je u anketi provedenoj u rujnu 2008. godine 45 posto Amerikanaca navelo da strahuje za sigurnost novčanih pologa. Aktualna anketa provedena je od 3. do 25. travnja, nakon sloma Silicon Valley Banka i Signature Banka, no prije propasti First Republica.

Komentirajte prvi

New Report

Close