Poljski milijarder želi pivarski istok EU

Autor: Tomislav Pili , 17. rujan 2016. u 09:58
Foto: Friso Gentsch/DPA/PIXSELL

Uz poljskog milijardera, za imovinu britanskog pivara vlada veliki interes tvrtki iz branše te fondova.

Mladi poljski poduzetnik Sebastian Kulczyk (36) – nasljednik poslovnog carstva najbogatijeg Poljaka Jana Kulczyka – mogao bi se uključiti u utrku za preuzimanje imovine SABMillera u istočnoj Europi. Prema pisanju poljskog poslovnog lista Puls Biznesu koji se poziva na upućene, ali anonimne izvore, tvrtka Kulczyk Investments priprema ponudu za kupnju pivovara britanskog pivara u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Zanimljiva imovina
Podsjetimo, SABMiller prodaje istočnoeuropsku imovinu kako bi njegov novi vlasnik, Anheuser-Busch InBev mogao dobiti odobrenje za najveće preuzimanje u povijesti od regulatora tržišnog natjecanja. I bez te imovine – koja obuhvaća vrlo poznate pivske brendove kao što je češki Pilsner Urquell – spojeni SABMiller i AB InBev kontrolirat će trećinu globalnog pivskog tržišta. Uz poljske brendove Lech i Tyskie te mađarski Dreher, radi se o vrlo zanimljivoj imovini, pa ne treba čuditi interes velikih igrača, kako iz pivarskog biznisa, tako i od strane investicijskih fondova.

Samo za ilustraciju, Pilsner Urquell drži 40 posto češkog tržišta koje se diči najvišom potrošnjom piva po glavi stanovnika na svijetu. Poljskom bogatašu čija se imovina procjenjuje na četiri milijarde dolara konkurencija bi mogle biti japanske tvrtke Asahi i Kirin, zatim kineski China Resources Enterprises te češki R2G. Prema pisanju Reutersa, od fondova su na istočnoeuropske pivovare oko bacili Advent, KKR, BC Partners, Mid Europa Partners te CVC, nekadašnji vlasnik Zagrebačke pivovare. SABMiller utrku za svoje pivovare na istoku otvara 10. listopada, a analitičari procjenjuju da bi ih mogao prodati za pet do sedam milijardi eura.

Samo Advent dovoljno jak
Analitičari ocjenjuju kako među fondovima samo Advent ima dovoljno financijske snage da sam preda ponudu dok će ostali najvjerojatnije morati ući u konzorcije. To vjerojatno vrijedi i za Sebastiana Kulczyka koji je na čelu svoje investicijske tvrtke od 2013. godine. Inače, u SABMilleru drži 1,5 posto dionica.Poslovno carstvo naslijedio je od oca Jana koji je preminuo u srpnju prošle godine. Jan Kulczyk poduzetničku karijeru započeo je još početkom 80-ih godina, a 1988. postaje službeni zastupnik Volkswagena za Poljsku. Prvi veliki posao vrijedan 150 milijuna zlota bila je prodaja 3000 Volkswagenovih automobila poljskoj policiji početkom 90-ih.

Komentirajte prvi

New Report

Close