Poljski e-trgovac privukao divove

Autor: Tomislav Pili , 28. srpanj 2016. u 21:59
Američki internetski trgovac jedan je od favorita u natječaju/REUTERS

Pobjednik natječaja mogao bi platiti do tri milijarde eura za najvećeg e-trgovca u istočnoj Europi.

Globalni internetski trgovci krenuli su u ljutu bitku za najveću trgovinsku platformu u istočnoj Europi, poljski Allegro. Prema pisanju Reutersa koji se poziva na upućene izvore, kineska kompanija Alibaba, američki eBay te investicijska tvrtka CVC Capital Partners predali su ponude za kupnju Allegra koji je trenutno u vlasništvu južnoafričke kompanije Naspers.

Neće biti jeftino
Osim njih, poznavatelji tamošnjeg internetskog tržišta govore kako bi se u utrku mogli uključiti i poljske internetske kompanije Wp.pl te Onet.pl u vlasništvu medijskog diva Ringier Axel Springer. No, tko god na kraju kupi Allegro, morat će duboko zavući ruku u džep. Procjenjuje se da bi pobjednik natječaja za Allegro trebao platiti između dvije i tri milijarde eura. Visoka cijena ne treba čuditi s obzirom da vlasništvo nad Allegrom ne otvara vrata samo na poljsko tržište internetske trgovine, već i cijelu regiju istočne Europe, ističu analitičari.

"Strateške ponuđače Alibabu i eBay bit će teško poraziti u utrci, s time da je Alibaba u boljoj poziciji s gledišta zaštite tržišnog natjecanja", ističe Reutersov izvor. Poljsko tržište internetske trgovine vrijedi više od 32 milijarde zlota, odnosno osam milijardi dolara. Čine ga 22.000 internetskih trgovina, a samo Allegro broji 14 milijuna korisnika. Procjenjuje se da će do 2020. poljsko tržište e-trgovine udvostručiti svoju vrijednost, a poticaj razvoju trebao bi doći i od vlade. Naime, vlada planira uvesti izuzeće od naplate poreza na dodanu vrijednost na kupnje u internetskim trgovinama.  

Najuspješnija investicija
Osim Allegra, južnoafrički Naspers u Poljskoj posjeduje još jednu sličnu tvrtku, OLX.pl, ali je Allegro – osnovan 1999. godine – njihova najveća i najuspješnija investicija. Inače, Naspers je Allegro preuzeo 2008. godine. Kada je već riječ o Naspersu, valja naglasiti kako se radi o najvećoj afričkoj kompaniji po vrijednostiod 65 milijardi dolara. U vrijeme apartheida kompanija se bavila izdavaštvom, a sada je fokusirana na internetsku trgovinu na rastućim tržištima. Posluje u 130 država, a ima udjele u ruskoj internetskoj kompaniji Mail.ru te kineskom Tencentu.

Komentirajte prvi

New Report

Close