Velika europska zemlja zbog špijunskog skandala Huaweiju čvrsto zatvara 5G vrata

Autor: Tomislav Pili , 02. lipanj 2021. u 06:35
Kineska kompanija otpustila je svog zaposlenika nakon uhićenja/REUTERS

Vlada premijera Mateusza Morawieckog još je lani predložila zakon koji bi de facto isključio Huawei iz izgradnje 5G mreže.

Pomalo bizarni špijunski skandal dodatno je naglasio nesklonost poljske vlade prema sudjelovanju Huaweija u izgradnji tamošnje 5G mreže dok kineski tehnološki div uzvraća da će to znatno usporiti ekonomske dobrobiti ove tehnologije.

Kako prenosi Reuters, u Varšavi je ovoga tjedna započelo suđenje bivšem pripadniku poljske tajne službe te nekadašnjem zaposleniku Huaweija. Poljske vlasti uhitile su ih u siječnju 2019. pod optužbom da su špijunirali za Kinu.

Naime, poljsko tužiteljstvo tereti 39-godišnjeg Wang Weijinga da je ustvari agent kineske obavještajne službe koji je sedam godina koristio krinku menadžera Huaweijeve podružnice u Poljskoj.

Ima li dokaza?

Wang je od tada u pritvoru, a optužen je i za angažiranje bivšeg pripadnika poljske protuobavještajne službe koji mu je davao podatke o radio mrežama službi spašavanja i javne sigurnosti. Poljski agent, imenovan kao Piotr D., optužen je što se Wangu “sam ponudio kao izvor informacija”.

12

milijardi dolara izgubilo bi gospodarstvo Poljske nesudjelovanjem Huaweija

Piotr D. je stručnjak za računalnu sigurnost, a Wanga je informirao o karakteristikama nadzornog sustava koji sprečava uljeze da pristupe klasificiranim podacima poslanima kroz optičku komunikacijsku mrežu koju je osmislila vojna akademija u Varšavi.

Obojica optuženika izjasnili su se da nisu krivi. Wangov odvjetnik Bartlomiej Jankowski kazao je u uvodnoj riječi kako tužitelji nemaju nijedan dokaz da je njegov klijent sudjelovao u bilo kakvoj špijunskoj aktivnosti. “Nema dokaza bilo čega protuzakonitog”, izjavio je Jankowski za Reuters.

Huawei je Wanga otpustio nakon uhićenja, ali mu je svejedno pomogao u plaćanju odvjetničkih troškova. Kompanija je prije mjesec dana u priopćenju poručila kako su njezine “aktivnosti u skladu s najvišim standardima transparentnosti i usklađenosti sa zakonima i regulativom”.

Veliko kašnjenje

Inače, bivša američka administracija predsjednika Donalda Trumpa pohvalila je Poljsku zbog tog uhićenja, a tadašnji potpredsjednik Mike Pence izjavio je 2019. kako to pokazuje predanost Varšave u osiguranju da telekomunikacijski sektor “nije kompromitiran kako bi postao prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti”.

Valja naglasiti kako je u istovremeno poljska vlada tražila od Washingtona povećanje američke vojne nazočnosti u zemlji.

Vlada premijera Mateusza Morawieckog predložila je lani zakon koji de facto isključuje Huawei iz gradnje 5G mreže. No, o prijedlogu još nije raspravljao Sejm.

Kineska je kompanija pak uzvratila kako bi njezino nesudjelovanje u izgradnji mreže donijelo gotovo 44 milijardi zlota (12 milijardi dolara) gubitaka poljskom gospodarstvu te kašnjenje pune implementacije mobilne mreže nove generacije za najmanje nekoliko godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close