Poljska i Europska unija spuštaju loptu na zemlju

Autor: Tomislav Oharek , 18. siječanj 2016. u 21:59
Andrzej Duda i Donald Tusk/REUTERS

Nova poljska vlada donijela je niz u EU kritiziranih mjera među kojima su zakon o Ustavnom sudu i zakon o javnim medijima.

Poljski predsjednik Andrzej Duda i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je i bivši poljski premijer, pozvali su u jučer na smirivanje napetosti između Bruxellesa i Varšave. "Poljska nema neprijatelja u Europskoj uniji. Postoje različita stajališta o pojedinim pitanjima, ali ono što je dobro za EU dobro je i za Poljsku", izjavio je Tusk nakon sastanka s Dudom.

"Treba razgovarati mirno, bez emocija i na temelju činjenica", rekao je predsjednik Duda, dodajući da treba izbjegavati neprimjerenu retoriku u medijima. Nova poljska vlada na čelu sa strankom Pravo i pravda (PiS) donijela je niz mjera koje su oštro kritizirane u EU-u. Među njima je novi zakon o Ustavnom sudu i zakon o javnim medijima. Komisija je pokrenula preliminaru istragu o usklađenosti poljskog zakona s europskim pravom, a predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je rekao da su promjene koje je uveo PiS ravne "državnom udaru". Njemački povjerenik u Europskoj komisiji Guenther Oettinger također je bio vrlo kritičan prema potezima poljske vlade. 

Komentirajte prvi

New Report

Close