Poljska i Češka produžuju granične kontrole sa Slovačkom

Autor: Poslovni dnevnik , 12. listopad 2023. u 22:00
Poljska i Češka nastoje ograničiti protok ilegalnih imigranata koji dolaze iz Slovačke/Reuters

Dvije zemlje, zajedno s Austrijom, pooštrile su nadzor svojih granica sa Slovačkom 4. listopada kako bi se zaštitile od krijumčara i porasta ilegalnih migranata.

Poljska i Češka produžit će privremene kontrole na svojim granicama sa Slovačkom do studenoga jer zemlje nastoje ograničiti protok ilegalnih migranata.

Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski izjavio je u četvrtak za novinsku agenciju PAP da će vlada produljiti kontrole do 2. studenog ove godine, nakon slične odluke koju je češka vlada donijela u srijedu navečer.

Dvije zemlje, zajedno s Austrijom, pooštrile su nadzor svojih granica sa Slovačkom 4. listopada kako bi se zaštitile od krijumčara i porasta ilegalnih migranata. “Postoje dobri rezultati, postoje jasni učinci”, rekao je Kaminski.

Slovačka je tranzitna zemlja za migrante većinom s Bliskog istoka i iz Afganistana koji nastoje doći do Njemačke nakon što su u Europsku uniju prešli preko Mađarske iz Srbije, koja nije u Europskoj uniji.

Slovačka je u srijedu produžila vlastite granične kontrole s Mađarskom do 3. studenog. Broj migranata koji ulaze u Slovačku porastao je jedanaest puta na gotovo 40.000 ove godine, pokazuju vladini podaci.

Prošlog mjeseca Njemačka je također uvela kontrole na svojim granicama. Poljska, Slovačka, Češka, Mađarska, Austrija i Njemačka dio su otvorene schengenske zone Europske unije. Pitanje ilegalne migracije istaknuto je u predizbornoj kampanji u srednjoj Europi.

Slovačka stranka SMER-SSD pobijedila je na izborima 30. rujna nakon obećanja da će pojačati granične patrole, dok je konzervativna poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) označila oporbu mekom prema migracijama dok traži novi mandat na izborima 15. listopada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close