Poljoprivrednik najprije bankrotirao, a onda postao milijunaš

Autor: Maria Mrvelj , 09. veljača 2016. u 11:28
Foto: Thinkstock

Sin uzgajivača krumpira, prije nešto više od 30 godina, od oca je preuzeo zemlju i digao kredit na 200.000,00 funti kako bi započeo sam svoj biznis.

Da je pozitivan stav i vjera u sebe ključ uspjeha, potvrđuje poduzetnik, a nekada poljoprivrednik William Chase. Britanac, iz malog mjesta Herefordshire, može reći da je u svom poslovnom životu dotakao dno, ali i vrhunac.

Sin uzgajivača krumpira, prije nešto više od 30 godina, od oca je preuzeo zemlju i digao kredit na 200.000,00 funti kako bi započeo sam svoj biznis. Kako je tijekom godina cijena krumpira varirala, posao je 12 godina trpio uspone i padove, sve dok obilne kiše nisu uništile cijelo polje. Tada je morao ostaviti sav kapital da strune i početi od nule. Proglasio je bankrot i banka mu je oduzela sav kapital.

Nakon što je na par mjeseci pobjegao u Australiju, kako sam kaže- zbog srama, vratio se u rodni kraj i uspio skupiti sredstva za otkup stare zemlje. Kako bi zaradio dodatni novac, otkupljivao je krumpir sa raznih farmi i prodavao ih trgovinama.

"Slao sam desetak pošiljki krumpira dnevno, a pet bi ih se vratilo. Nevjerojatno kako se trgovine odnose prema nama poljoprivrednicima.", za BBC je izjavio Chase.

Veliki preokret dogodio se 2002. godine kada je saznao tko je zapravo kupac krumpira. Naime, riječ je bila o proizvođaču čipsa Kettle. U to vrijeme, tvrtka je bila jedna od vodećih proizvođača čipsa u Britaniji, a Chase je tada vidio svoju priliku za biznis.

Sinula mu je ideja kako bi mogao sam postati proizvođač čipsa. Nakon što su ga iz raznih tvornica u Britaniji odbili, posjetio je neke u SAD-u kako bi naučio tajnu proizvodnje čipsa.

Po povratku u Veliku Britaniju, na obiteljskoj zemlji osnovao je vlastiti pogon za proizvodnju čipsa i nazivao ga Tyrrells. Kako bi dobio na publicitetu, svoje je proizvode izlagao po trgovinama diljem zemlje.

"Tyrrells je rastao vrlo brzo, i bio je jako unosan posao. Prodavali smo vrećicu čipsa trgovinama za 1 funtu, a oni bi ih preprodali za 2 funte. Za nas je neto profit bio 35 %.", kaže Chase.

Nakon što je saznao da veliki britanski lanac trgovina Tesco nabavlja njegov proizvod na sivom tržištu i prodaje ga po nižoj cijeni, kreće njegova borba. Chase je pokrenuo medijsku kampanju protiv Tesca, te je lanac popustio.

Kada se je zasitio Tyrrellsa i načina poslovanja, odlučio je 2008. prodati tvrtku za oko 40 milijuna funti.

Njegov novi poslovni pothvat također uključuje krumpire, ali u obliku vodke. Kupio je stroj za destilaciju i to je bio temelj nove tvrtke koja se zove Chase Vodka. Danas u sklopu nove tvrtke proizvodi i džin te viski, a tjedno prodaje 10 tisuća boca.

Chase tvrdi da je mu je posao s krumpirom u krvi, te da "iza uspjeha mora stajati jak DNK".

Komentirajte prvi

New Report

Close