Politico: Ovo je kraj svijeta kakvog poznajemo

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2023. u 14:58
FOTO: REUTERS/David W Cerny

Dok zapadni čelnici sami sebi čestitaju na velikodušnosti prema Ukrajini, oružanim snagama te zemlje ponestaje municije, opreme, pa čak i ljudi. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je otvorio Münchensku sigurnosnu konferenciju iz Kijeva u petak, pozvao je svijet da pošalje više pomoći – i to brzo.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris optužila je Rusiju za “zločine protiv čovječnosti”. “Složimo se svi. U ime svih žrtava, i znanih i neznanih, pravda mora biti zadovoljena”, rekla je.

Drugim riječima, ruski čelnici mogli bi gledati u Nürnberg 2.0. To će neke ljude u Moskvi učiniti nervoznima, posebno one dovoljno stare da se sjećaju što se dogodilo jugoslavenskom moćniku Slobodanu Miloševiću i njegovoj pratnji, piše Politico, a prenosi N1.

Situacija u Aziji nije puno bolja. Tajvan je i dalje na rubu dok pokušava pogoditi sljedeći potez Kine. Ni ovdje vijesti iz Münchena nisu bile umirujuće. “Ono što se danas događa u Europi moglo bi se dogoditi sutra u Aziji”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nije učinio ništa što bi proturječilo tom narativu. “Dopustite mi da uvjerim publiku da je Tajvan dio kineskog teritorija”, rekao je Wang na konferenciji. “Tajvan nikada nije bio država i nikada neće biti zemlja u budućnosti”, dodao je.

Za neke je sudionike atmosfera u prepunom hotelu Bayerischer Hof u kojem se održava okupljanje mirisala na 1938. Te je godine bavarska prijestolnica bila domaćin konferencije koja je rezultirala zloglasnim Münchenskim sporazumom, u kojem su europske sile predale Sudete Njemačkoj u pogrešan stav za koji su vjerovali da može sačuvati mir.

“Svi znamo da se vani sprema oluja, ali ovdje unutar Bayerischer Hofa sve izgleda normalno”, napisao je Andrew Michta, dekan Visoke škole za međunarodne i sigurnosne studije u njemačkom Marshall Centru. “Sve se čini tako rutinski, a ipak se sve iznenada promijeni kada ukrajinski parlamentarac oštro kaže publici da ne djelujemo dovoljno brzo”, dodao je.

Jedini ljudi koji se smiješe na ovogodišnjoj sigurnosnoj konferenciji su trgovci oružjem. Prodaja oružja po svemu sudeći cvjeta. Čak je i Njemačka, koja je posljednjih godina usavršila umijeće objašnjavanja svog neuspjeha u ispunjavanju obveze izdvajanja za obranu u NATO-u, obećala promijeniti smjer. Doista, čini se da njemački dužnosnici pokušavaju nadmašiti jedni druge kako bi dokazali koliko su postali hrabri.

Kancelar Olaf Scholz obećao je “trajno” ispuniti NATO-ov cilj obrambenih troškova za pojedinačne članice od dva posto BDP-a. Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius, socijaldemokrat poput Scholza, traži još više, rekavši da “neće biti moguće ispuniti zadatke koji su pred nama s jedva dva posto”.

Imajte na umu da su početkom prošle godine vodeći socijaldemokrati još uvijek pozivali SAD da ukloni sve svoje nuklearne bojeve glave s njemačkog tla. Drugim riječima, ako su se čak i Nijemci probudili pred opasnostima trenutnog geopolitičkog stanja u svijetu, ovo bi mogao biti trenutak da se stvarno počnu brinuti.

Komentirajte prvi

New Report

Close