Pola europskih MSP-ova strahuje da će propasti u idućih godinu dana

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2020. u 22:00
Aktualni trend pokazuje da će u sljedećih šest mjeseci svaka deseta mala i srednja tvrtka objaviti stečaj/SHUTTERSTOCK

Istraživanje McKinseya bilo je u kolovozu, prije novog širenja koronavirusa koji sili vlade da razmotre nove limite aktivnosti, pa i zatvaranja.

Više od polovine malih i srednjih poduzeća koja zajedno zapošljavaju dvije trećine europskih radnika strahuje da bi u idućih 12 mjeseci mogli propasti, pokazalo je u četvrtak istraživanje istraživanje konzultantske kuće McKinsey.

Istraživanje je provedeno u kolovozu, prije opetovanog naglog širenja zaraze koronavirusom u cijeloj Europi koji sili vlade da razmotre nova ograničenja aktivnosti i potiče nagađanja o opetovanom zatvaranju cijelih zemalja.

Objava se vremenski poklopila s učestalim upozorenjima o skorom valu stečajeva i poziva Međunarodnog monetarnog fonda i drugih organizacija europskim vladama da udvostruče državne potpore kako bi pomogle tvrtkama da opstanu u pandemiji.

Čak 55 posto čelnika oko 2200 malih i srednjih poduzeća u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj očekuje da će do rujna 2021. staviti ključ u bravu ako im prihodi ostanu na sadašnjoj razini, pokazalo je istraživanje McKinseya.

Aktualni trend pokazuje da će u sljedećih šest mjeseci svaka deseta mala i srednja tvrtka objaviti stečaj. “To predstavlja značajan teret za financijski sektor”, komentira koautor izvješća Zdravko Mladenov jednu od posljedica takvog razvoja događaja, pored daljnjeg rasta broja nezaposlenih i presušivanja ulaganja.

Ekonomisti koje je Reuters anketirao u rujnu prognoziraju da će gospodarstvo eurozone u 2021. godini porasti samo 5,5 posto, nakon ovogodišnjeg 8-postotnog pada, ali upozoravaju da je čak i taj nepotpuni oporavak pod znakom pitanja s obzirom na daljnje širenje virusa.

Mala i srednja poduzeća u Europi zapošljavaju ukupno više od 90 milijuna ljudi, ali zbog malog broja radnika i skromnog obujma poslovanja posebno ih muče problemi s novčanim tokom. U Španjolskoj je 83 posto od 85.000 tvrtki koje su propale od veljače imalo manje od pet radnika.

Europske vlade do sada su održavale na površini tisuće tvrtki u teškoćama nizom mjera, od moratorija na objavu stečaja do odgode otplate zajma. Neke su ih ipak počele ukidati pa su njemačka i britanska središnja banka, među ostalima, upozorile na prijetnju vala stečajeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close