Pojačana devizna kontrola Agrokora

Autor: Poslovni.hr/H , 09. travanj 2017. u 11:40
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na tvrtke u Srbiji povezane u sustavu Agrokora bit će primijenjena pojačana kontrola deviznih plaćanja kako bi se spriječio odljev kapitala, što će biti regulirano zakonskim mehanizmima koje ima Narodna banka Srbije (NBS), objavio je u nedjelju beogradski tisak.

Pozivajući se na svoje izvore, list "Politika" piše da Narodnoj banci te mehanizme omogućava Zakon o deviznom poslovanju – propis koji uglavnom postoji u tranzicijskim ekonomijama, a središnjoj državnoj banci omogućava kontrolu kapitalnih transfera prema inozemstvu.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je u subotu da će Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) pripremiti plan kako bi se osiguralo da novac iz tvrtki povezanih u sustav Agrokora ne odlazi iz Srbije.

"Ovdje zasad nemamo probleme, ali nećemo da nam se pojave… Ne možemo i nećemo svi potonuti s 'Agrokorom", izjavio je Vučić na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s tvrtkama koje opskrbljuju  Merkator S.

Vučić je djelatnicima tvrtke Merkator S koja posluje kao dio koncerna Agrokor poručio da mogu mirno spavati jer je Merkator u Srbiji "dobra kompanija".

On je podsjetio da u sustavu Agrokora u Srbiji ima oko 12.000 zaposlenika, od kojih je u "Merkatoru" 8900, dok su ostali u tvrtkama Frikom, Dijamant i Mivela.

Komentirajte prvi

New Report

Close