Podrška Schulzu na čelu EK uvijet za koaliciju

Autor: Poslovni dnevnik , 24. rujan 2013. u 22:00
Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta/Reuters

Njemački SPD će skupo naplatiti koaliciju.

Rezultat njemačkih parlamentarnih izbora iznjedrio je žustrog socijaldemokrata i predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza kao kandidata europskih socijalista za nasljednika Josea Manuela Barrosa na čelu Europske komisije.

Naime, europski izbori iduće godine bit će prvi koji će se održati prema pravilima dogovorenim lisabonskim ugovorom, a kojima je cilj da građani Unije dobiju bitniju političku ulogu. Lisabonskim ugovorom ojačane su ovlasti Europskog parlamenta te je konsolidirana njegova zakonodavna uloga, a dobio je i dodatnu ovlast da bira predsjednika Europske komisije na prijedlog Europskog vijeća, uzevši u obzir rezultate izbora za parlament.

Kako javlja EurActiv, gotovo izvjesno da bi koalicijski dogovor o formiranju velike koalicije između stranaka CDU/CSU desnog centra i SPD-a lijevog centra uključivao i klauzulu o nominaciji Martina Schulza. Naime, Njemačka ne krije da želi na mjestu predjednika Europske komisije vidjeti Nijemca, a formiranje velike koalicije tome bi dalo dodatnu političku težinu.

Europski socijalisti pak zastupaju ideju da bi izbori za europski parlament trebali biti personalizirani, pa su na svom kongresu u studenome 2011. poručili kako će unutarsranačkim izborima izabrati ime kandidata za predsjednika Europske komisije. Kandidature će se primati od 1 do 21 listopada, a kandidat europskih socijalista trebao bi biti izabran na kongresu stranke u veljači iduće godine.

Analitičari pak procjenjuju da bi imenovanje Schulza prije nego što se održe izbori unutar europskih socijalista moglo izazvati antagonizam prema kandidatu kojeg nameće njemački SPD. Drugi je problem i taj što bi Schulz mogao izgubiti na važnosti na svojoj trenutačnoj dužnosti predsjednika Europskog parlamenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close