Podatke iz svemira prodaju poljoprivrednicima i – vojsci

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2018. u 22:00
Najvažnije rješenje Sinergisea je platforma za brzo praćenje podataka sa satelita Sentinel/FOTOLIA

Ministarstvo poljoprivrede na temelju satelitskih podataka o usjevima, koje im dostavlja Sinergise, odobrava subvencije ratarima.

Ljubljanska tvrtka Sinergise, koja se bavi razvojem geografskih informacijskih sustava (GIS), ovog je ljeta dobila nagradu za najbolju tvrtku od EARSC-a, udruženja tvrtki koje svoje poslovanje temelje na obradi podataka iz daljinskog promatranja Zemlje. Riječ je o tvrtkama koje razvijaju korisne usluge iz obilja podataka poslanih na Zemlju pomoću satelita.

Nude mjesečnu pretplatu
Sinergise je nastao 2008. godine, kada je Cosylab izdvojio razvoj GIS-a. Njihovo najvažnije rješenje je Sentinel Hub, platforma za jednostavan i brz pristup praćenju podataka iz svemira koje šalju sateliti Sentinel iz europskog svemirskog programa Copernicus.  U satelite Sentinel EU je uložila oko 4,7 milijardi eura, pišu Finance. To su sateliti dizajnirani za promatranje Zemlje i razlikuju se od satelita iz poznatijeg Galileovog sustava namijenjenog globalnom pozicioniranju.

Prednost Sentinelovih satelitskih podataka je da se globalno ažuriraju svakih nekoliko dana, a druge se značajke mogu nadzirati, kao što su fotografije infracrvenom kamerom, praćenje stanja klorofila u biljkama, vlažnosti tla i slično. "Prodajemo našu online uslugu baš kao i novine – oglašavamo mjesečnu pretplatu. Naši korisnici uglavnom su tvrtke koje se bave poljoprivredom i razvojem proizvoda za preciznu poljoprivredu. Ministarstvo poljoprivrede prati usjeva i na temelju toga potvrđuje subvencije. Naši klijenti su i male tvrtke za informiranje i velike kompanije.

Među pretplatnicima je Digital Globe, najveći svjetski komercijalni satelitski operater koji nadopunjuje podatke svojih satelita s podacima Sentinel Huba", objašnjava Grega Milčinski, koji je od 2002. do 2007. bio direktor Cosylaba. Među korisnicima usluga Sinergisea također je i njemački proizvođač poljoprivredne mehanizacije, a izuzetno je značajan posao za European Satelite Center, koji povezuje ministarstva obrane. Oni analiziraju što se događa na periferiji Europe, prate, na primjer, gdje se grade utvrde, kao i aktivnosti u obližnjim vojnim zračnim lukama itd. 

Prihodi porasli 60 posto
Kompanija Sinergise prošle godine uspjela je dobiti neke velike ugovore, vrijedne pola milijuna eura. U Turskoj su uključeni u projekt Ministarstva poljoprivrede vrijedan šest milijuna eura, koji će trajati dvije godine. Razvili su i Geopediju, interaktivni zemljovid Slovenije na internetu. Sinergis je posljednju poslovnu godinu povećao prihode za 60% na 3,85 milijuna eura. Broj zaposlenika u tom je razdoblju povećan sa 30 na 45. Kažu da rast brzinom kojom mogu dobiti nove ljude. 

Veliki poslovni partner

U Amazonovom projektu strojnog učenja
U traženju novih zaposlenika pomaže im također poslovni partner Amazon, u kojem je postavljen cloud za obradu podataka. U jednoj od najvećih svjetskih IT kompanija nedavno su promovirali područje strojnoga učenja na satelitskim podacima geografskih informacijskih sustava te su u projekt uključili i Sinergise.

Komentirajte prvi

New Report

Close